Co prawda jesień już za pasem, ale na lody zawsze jest dobra pora, prawda😉? Zwłaszcza, gdy są to domowe lody, które nie dość, że są bardzo niskokaloryczne, to są także zdrowe. Wystarczy mocny blender, żeby je odpowiednio napowietrzyć i
dzieje się magia🤤
Składniki:
- 700 g skyru
- 2 łyżki pasty pistacjowej
- ksylitol do smaku (wg upodobań, ja użyłam około 4-5 łyżek)
- około 1/2 łyżeczki soli
Wykonanie:
Ksylitol
wsypujemy do garnuszka wraz z solą, dodajemy 2 łyżki skyru i
podgrzewamy do rozpuszczenia. Studzimy. Dodajemy do pozostałego skyru,
dodajemy pastę pistacjową i całość mieszamy do połączenia składników.
Przekładamy do woreczka foliowego, wkładamy do zamrażarki i mrozimy
kilka godzin (musi całkowicie zamarznąć). Wyjmujemy z zamrażarki,
łamiemy na mniejsze kawałki, wkładamy do blendera kielichowego o dużej
mocy (najlepiej z funkcją do kruszenia lodu) i pulsacyjne najpierw
kruszmy lód, a następnie nadal miksujemy masę tak, aby ją napowietrzyć.
Et voilà!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz