8/30/2021

8/30/2021

Muffiny-donuty z jagodami i polewą jagodową

Muffiny to fantastyczny przepis, bo jest ultra prosty i szybki w przygotowaniu. To także super przepis wyjściowy, bo można do niego dodać dowolne dodatki albo pobawić się foremkami i powstaje nam zupełnie inny deser. U mnie w ten właśnie sposób powstały przepyszne, jagodowe donuty w intensywnie głębokim, fioletowym kolorze 💜


Składniki:
Muffiny: 

  • około 200g jagód 
  • 300 g mąki pszennej 
  • 150 g cukru lub ksylitolu 
  • 150 ml mleka 
  • 120 g roztopionego masła 
  • 3 jajka 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • szczypta soli


Polewa:

  • 100 g jagód 
  • 200 g białej czekolady 
  • 100 ml mleka 
  • 40 g masła 
  • 2 łyżki miodu 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej


Wykonanie:
Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej proszek do pieczenia, sodę, sól i mieszamy.
Jajka wybijamy do miski, dodajemy cukier, mieszamy trzepaczką. Następnie dodajemy mleko i masło, wszystko mieszamy. Na koniec dodajemy jagody, mieszamy.
Mokre składniki wlewamy do suchych, mieszamy. Ciasto nakładamy do foremki na donuty (posmarowanej masłem i oprószonej mąką), pieczemy w temp. 180C przez około 25-30 minut, studzimy.
Przygotowujemy polewę. Połowę mleka mieszamy z mąką ziemniaczaną. Pozostałe mleko wlewamy do garnuszka, dodajemy pozostałe składniki (oprócz jagód), podgrzewamy do rozpuszczenia. Gdy masa w garnuszku zacznie wrzeć wlewamy mieszankę z mleka i mąki, cały czas mieszając. Na koniec wsypujemy jagody (część z nich warto wcześniej rozgnieść widelcem, aby puściły sok). Całość gotujemy kilka chwil, aż masa zgęstnieje. Studzimy ją, a następnie polewamy ostudzone donuty.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz