Składniki:
Muffiny:
- około 200g jagód
- 300 g mąki pszennej
- 150 g cukru lub ksylitolu
- 150 ml mleka
- 120 g roztopionego masła
- 3 jajka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody
- szczypta soli
Polewa:
- 100 g jagód
- 200 g białej czekolady
- 100 ml mleka
- 40 g masła
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej proszek do pieczenia, sodę, sól i mieszamy.
Jajka
wybijamy do miski, dodajemy cukier, mieszamy trzepaczką. Następnie
dodajemy mleko i masło, wszystko mieszamy. Na koniec dodajemy jagody,
mieszamy.
Mokre składniki wlewamy do suchych, mieszamy. Ciasto
nakładamy do foremki na donuty (posmarowanej masłem i oprószonej mąką),
pieczemy w temp. 180C przez około 25-30 minut, studzimy.
Przygotowujemy
polewę. Połowę mleka mieszamy z mąką ziemniaczaną. Pozostałe mleko
wlewamy do garnuszka, dodajemy pozostałe składniki (oprócz jagód),
podgrzewamy do rozpuszczenia. Gdy masa w garnuszku zacznie wrzeć wlewamy
mieszankę z mleka i mąki, cały czas mieszając. Na koniec wsypujemy
jagody (część z nich warto wcześniej rozgnieść widelcem, aby puściły
sok). Całość gotujemy kilka chwil, aż masa zgęstnieje. Studzimy ją, a
następnie polewamy ostudzone donuty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz