10/06/2021

10/06/2021

Grzanki z pieczonymi pomidorkami, szynką i ricottą

 

Na jesienne chłodne dni świetnie sprawdzą się grzanki. Idealne na ciepłe, pożywne śniadanie, ale także na lunch czy obiad. Ulubione pieczywo i kilka dodatków plus pyszne, soczyste, pieczone pomidorki zrobią Wam dzień. Bardzo polecam!

 

Składniki: 

  • ulubione pieczywo (najlepiej chleb pszenno-żytni na zakwasie)
  • ricotta 
  • szynka parmeńska 
  • pomidorki 
  • oliwa 
  • zgniecione ząbki czosnku 
  • sól, pieprz


Wykonanie:
Pomidorki układamy w brytfance, dodajemy ząbki czosnku, doprawiamy solą, pieprzem, skrapiamy oliwą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200C na około 15 minut.
Kromki pieczywa podgrzewamy na patelni lub grillu. Smarujemy ricottą, kładziemy szynkę, upieczone pomidorki, polewamy sosem z pieczenia. Świetnie smakuje także dodatek octu balsamicznego i parmezanu.

 

1 komentarz: