11/09/2020

11/09/2020

Pomidorowy ryż z kurczakiem i dodatkami po meksykańsku

Na początek nowego tygodnia przyda się trochę koloru. A jedną z najbardziej kolorowych kuchni jest meksykańska. Kukurydza, awokado, papryka, czerwona fasola, chilli to tylko niektóre przykłady tych kolorów. Tak więc stawiam dziś na lot do Ameryki Północnej i zapraszam Was na talerz pyszności inspirowanych Meksykiem!

Składniki:

  • 300 g ryżu (dobrze się sprawdzi basmati)
  • 600 ml bulionu warzywnego lub gorącej wody
  • około 300 g piersi z kurczaka
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka zielonego groszku (lub kukurydzy)
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • kolendra lub natka pietruszki
  • po 1 płaskiej łyżeczce papryki w proszku słodkiej i ostrej
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • sól
  • oliwa
  •  opcjonalnie limonka


Wykonanie:
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy kilka chwil, następnie dodajemy pokrojonego w kawałki kurczaka, doprawionego paprykami w proszku i solą oraz pokrojoną paprykę. Smażymy około 10 minut, aż kurczak nabierze złotego koloru.  
Do garnka wsypujemy opłukany na sicie ryż, pomidory z puszki, bulion, oregano i kmin, szczyptę soli. Mieszamy, zagotowujemy. Gotujemy pod przykryciem, na wolnym ogniu przez około 12-15 minut. Ryż powinien wchłonąć prawie całą wodę, jednak trochę jeszcze powinno jej zostać. Wówczas zdejmujemy pokrywkę, odstawiamy na kilka chwil, aby ryż wchłoną pozostałą wodę (już bez podgrzewania, aby się nie przypalił). Przekładamy ryż na patelnię z kurczakiem (lub kurczaka do garnka z ryżem, jak wolicie ;-) ). Dodajemy fasolę i zielony groszek/kukurydzę. Mieszamy. Podajemy udekorowany listkami pietruszki lub kolendry. Można dodatkowo skropić sokiem z limonki.



Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza