11/04/2020

11/04/2020

Maślane bułeczki z twarożkiem, gruszką i orzechami laskowymi


Jesień sprzyja wypiekom. Długie, ciemne wieczory zachęcają do tego, aby spędzić trochę czasu przy ciepłym piekarniku, z którego unosi się zapach świeżo pieczonego ciasta. Z przyjemnością oddaję się tej czynności i Was także do tego zachęcam przepisem na te pyszne, jesienne bułeczki :-) 

Składniki:
Ciasto:

  •     400 g mąki pszennej typ 450
  •     20 g świeżych drożdży
  •     1 łyżka cukru
  •     110 ml zsiadłego mleka
  •     110 ml ciepłego mleka
  •     150 g bardzo miękkiego masła
  •     1 jajko
  •     1 żółtko
  •     szczypta soli

Dodatki:

  • około 400 g twarogu półtłustego lub tłustego
  • około 100 g cukru
  • 3-4 łyżki gęstego jogurtu np. greckiego lub skyru
  • 2-3 gruszki
  • orzechy laskowe
  • opcjonalnie kilka kropel pasty waniliowej
  • opcjonalnie miód do podania


Wykonanie:
Z ciepłego  mleka, drożdży, cukru i 2 łyżek mąki robimy rozczyn. Odstawiamy przykryty ściereczką do wyrośnięcia.
Jajko, żółtko, mleko zsiadłe i sól mieszamy ze sobą. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy do niej wyrośnięty zaczyn, a także masę jajeczną. Wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Twaróg rozgniatamy widelcem, aby pozbyć się grudek. Dodajemy cukier, jogurt, pastę waniliową (jeśli używamy). Mieszamy.
Gruszki kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w cienkie plasterki.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół. Pierwszą połowę dzielimy na 3 równe części. Każdą z nich wałkujemy na jednakowej wielkości  podłużny, prostokątny placek, który smarujemy masłem i układamy jeden na drugim (ostatniego placka nie smarujemy masłem). Brzegi zlepiamy ze sobą, aby masło nie "wychodziło" bokami. Kroimy na prostokąty/kwadraty. Na środek kładziemy porcję masy serowej, wciskamy gruszki. Zwijamy brzegi tak, aby powstała nam "łezka", lub inny dowolny kształt. Posypujemy posiekanymi orzechami laskowymi. Pieczemy w temp. 190°C przez około 20 minut (na złoty kolor).
Przed podaniem, jeszcze ciepłe można dodatkowo skropić miodem.



Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza