11/02/2020

11/02/2020

Naleśniki z jogurtem i frużeliną wiśniową

Aby dobrze rozpocząć tydzień zaczynam od pysznych, słodkich naleśników z domową frużeliną wiśniową, podanych z gęstym jogurtem. Klasyczny, prosty, domowy posiłek, który sprawdzi się o każdej porze dnia. Smacznego tygodnia!


Składniki:
Naleśniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • około 300 ml mleka
  • około 200 ml wody gazowanej
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki cukru lub ksylitolu 
  • 1 łyżka oliwy
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Frużelina:

  • 500 g mrożonych wiśni
  • 3-4 łyżki cukru lub ksylitolu
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • gęsty jogurt np. skyr lub jogurt grecki
  • płatki kokosa (u mnie prażone)


Wykonanie:
Wiśnie wkładamy do garnka i podgrzewamy do rozpuszczenia, a następnie dodajemy cukier i sok z cytryny, gotujemy około 10 minut. Na  koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną, gotujemy jeszcze 3-4 minuty, cały czas mieszając, aż całość nabierze konsystencji rzadkiego kisielu.
Przygotowujemy ciasto na naleśniki. Do miski przesiewamy mąkę, wbijamy jajka, dodajemy oliwę, cukier, szczyptę soli i połowę ilości mleka i wody. Wszystko mieszamy rózgą kuchenną na jednolitą masę. Odstawiamy na około 10-15  minut. Gdy ciasto na naleśniki "postoi" już około 10 minut dodajemy do niego pozostałe płynne składniki, mieszamy. Na lekko posmarowanej olejem patelni smażymy cienkie naleśniki.
Podajemy je z jogurtem, frużeliną i płatkami kokosa.


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza