Aby dobrze rozpocząć tydzień zaczynam od pysznych, słodkich naleśników z domową frużeliną wiśniową, podanych z gęstym jogurtem. Klasyczny, prosty, domowy posiłek, który sprawdzi się o każdej porze dnia. Smacznego tygodnia!
Składniki:
Naleśniki:
- 250 g mąki pszennej
- około 300 ml mleka
- około 200 ml wody gazowanej
- 2 jajka
- 2 łyżeczki cukru lub ksylitolu
- 1 łyżka oliwy
- szczypta soli
- olej do smażenia
Frużelina:
- 500 g mrożonych wiśni
- 3-4 łyżki cukru lub ksylitolu
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
- gęsty jogurt np. skyr lub jogurt grecki
- płatki kokosa (u mnie prażone)
Wykonanie:
Wiśnie wkładamy do garnka i podgrzewamy do rozpuszczenia, a następnie dodajemy cukier i sok z cytryny, gotujemy około 10 minut. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną, gotujemy jeszcze 3-4 minuty, cały czas mieszając, aż całość nabierze konsystencji rzadkiego kisielu.
Przygotowujemy ciasto na naleśniki. Do miski przesiewamy mąkę, wbijamy jajka, dodajemy oliwę, cukier, szczyptę soli i połowę ilości mleka i wody. Wszystko mieszamy rózgą kuchenną na jednolitą masę. Odstawiamy na około 10-15 minut. Gdy ciasto na naleśniki "postoi" już około 10 minut dodajemy do niego pozostałe płynne składniki, mieszamy. Na lekko posmarowanej olejem patelni smażymy cienkie naleśniki.
Podajemy je z jogurtem, frużeliną i płatkami kokosa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz