10/05/2020

10/05/2020

Zupa krem z dyni z batatem i chilli


Zaczął się październik, jesień na dobre rozgościła się zarówno za oknem, jak i w mojej kuchni. Rozgrzewające potrawy, dynia, cynamonowe wypieki z jabłkami, gruszki... Bogactwo jesiennych smaków jest przeogromne, więc korzystajmy z niego jak najwięcej. Dziś mam dla Was przepis na krem z dyni, bo jesień bez tej zupy chyba nie może się obyć. Moja dzisiejsza wersja to połączenie z chilli i batatem. Jest aromatycznie, rozgrzewająco i pysznie, wypróbujcie.

Składniki:

  • około 400-500 g miąższu z dyni (może być muscat, dynia piżmowa, raczej nie hokkaido, bo ta odmiana jest słodka, a my dodatkowo używamy słodkich ziemniaków)
  • 250-300 g batatów 
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 mała cebula 
  • 1 papryczka chilli (można usunąć pestki, w zależności od gustu) 
  • 2 listki laurowe 
  • 3 ziela angielskie 
  • kawałek imbiru około 2 cm długości 
  • sól
  • jogurt naturalny, oliwa, posiekane chilli do dekoracji 

 

Wykonanie:

W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną w kostkę dynię, bataty, posiekaną chilli i czosnek. Całość podsmażamy około 7 minut. 

Cebulę obieramy, opalamy nad palnikiem. 

Do garnka wlewamy tyle gorącej wody, aby przykryć warzywa minimalnie nad ich powierzchnię. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, imbir, opaloną cebulę, doprawiamy solą i całość gotujemy na wolnym ogniu około 40-50 minut. Zdejmujemy z ognia, wyjmujemy cebulę. Resztę miksujemy blenderem na gładki krem.

Przed podaniem możemy udekorować jogurtem naturalnym, skropić oliwą i posypać posiekaną chilli. 



Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza