Zaczął się październik, jesień na dobre rozgościła się zarówno za oknem, jak i w mojej kuchni. Rozgrzewające potrawy, dynia, cynamonowe wypieki z jabłkami, gruszki... Bogactwo jesiennych smaków jest przeogromne, więc korzystajmy z niego jak najwięcej. Dziś mam dla Was przepis na krem z dyni, bo jesień bez tej zupy chyba nie może się obyć. Moja dzisiejsza wersja to połączenie z chilli i batatem. Jest aromatycznie, rozgrzewająco i pysznie, wypróbujcie.
Składniki:
- około 400-500 g miąższu z dyni (może być muscat, dynia piżmowa, raczej nie hokkaido, bo ta odmiana jest słodka, a my dodatkowo używamy słodkich ziemniaków)
- 250-300 g batatów
- 2 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- 1 papryczka chilli (można usunąć pestki, w zależności od gustu)
- 2 listki laurowe
- 3 ziela angielskie
- kawałek imbiru około 2 cm długości
- sól
- jogurt naturalny, oliwa, posiekane chilli do dekoracji
Wykonanie:
W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną w kostkę dynię, bataty, posiekaną chilli i czosnek. Całość podsmażamy około 7 minut.
Cebulę obieramy, opalamy nad palnikiem.
Do garnka wlewamy tyle gorącej wody, aby przykryć warzywa minimalnie nad ich powierzchnię. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, imbir, opaloną cebulę, doprawiamy solą i całość gotujemy na wolnym ogniu około 40-50 minut. Zdejmujemy z ognia, wyjmujemy cebulę. Resztę miksujemy blenderem na gładki krem.
Przed podaniem możemy udekorować jogurtem naturalnym, skropić oliwą i posypać posiekaną chilli.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz