Mamy czwartek, więc to chyba dobry na dzień, aby powoli rozejrzeć się za inspiracjami na weekendowe ciasto (o ile macie tradycję pieczenia ciasta na weekend ;-)). Ja stawiam dziś na totalnie jesienne i klasyczne smaki, bez żadnych "udziwnień" i zbędnych dodatków. Klasyczne kruche ciasto i krem budyniowy z jabłkami sprawdzą się idealnie. Jedynie z dekoracją postanowiłam nieco poeksperymentować i przygotować ją w formie, jaką widzicie na zdjęciu. Jest efektowna, ale bardzo łatwa w przygotowaniu. Mam nadzieję, że Wam się spodoba i też ją przygotujecie.
Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki krupczatki
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 kostka masła
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Krem budyniowy:
- 500 ml mleka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 żółtka
- 1/2 łyżki masła
- 3 łyżki cukru
- kilka kropel pasty waniliowej lub miąższ z laski wanilii
- 3-4 czerwone, dojrzałe jabłka
- sok z cytryny
- opcjonalnie cukier trzcinowy i cynamon
Wykonanie:
Ze składników na ciasto energicznie zagniatamy ciasto kruche, formujemy z niego kulkę, owijamy folią i wstawiamy do lodówki na około 30 minut.
2/3 szklanki mleka, żółtka i obydwie mąki mieszamy ze sobą do rozpuszczenia. Pozostałe mleko z cukrem i masłem oraz wanilią gotujemy. Gdy zacznie wrzeć wlewamy do niego wymieszane mąki i żółtka, cały czas mieszając. Zagotowujemy, zdejmujemy z ognia.
Jabłka kroimy na ćwiartki, wykrawamy z nich gniazdo nasienne, kroimy na cienkie plasterki, skrapiamy sokiem z cytryny.
Ciasto wyjmujemy z lodówki, wałkujemy na cienki placek i wykładamy nim dno i boki foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i posypanej bułka tartą. Nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Wstawiamy do lodówki na 15 minut, po czym pieczemy w temp. 190C przez około 7-10 minut, aż lekko się zrumieni. Wyjmujemy z piekarnika, wylewamy na nie budyń i układamy jabłka. Można je dodatkowo lekko oprószyć cukrem trzcinowym wymieszanym z cynamonem. Ponownie wstawiamy do piekarnika na około 15-20 minut (jabłka powinny zmięknąć, a boki ciasta zrumienić się na złoty kolor).
Jaki jest rozmiar blaszki?
OdpowiedzUsuńMoja blaszka miała wymiary: 30x20 cm
Usuń