10/08/2020

10/08/2020

Jabłecznik na kruchym cieście z waniliowym kremem budyniowym


Mamy czwartek, więc to chyba dobry na dzień, aby powoli rozejrzeć się za inspiracjami na weekendowe ciasto (o ile macie tradycję pieczenia ciasta na weekend ;-)). Ja stawiam dziś na totalnie jesienne i klasyczne smaki, bez żadnych "udziwnień" i  zbędnych dodatków. Klasyczne kruche ciasto i krem budyniowy z jabłkami sprawdzą się idealnie. Jedynie z dekoracją postanowiłam nieco poeksperymentować i przygotować ją w formie, jaką widzicie na zdjęciu. Jest efektowna, ale bardzo łatwa w przygotowaniu. Mam nadzieję, że Wam się spodoba i też ją przygotujecie. 

 

Składniki:

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 1/2 szklanki cukru pudru 
  • 1 kostka masła 
  • 1 jajko
  • 1 żółtko 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • szczypta soli 

Krem budyniowy:

  • 500 ml mleka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 1 łyżka mąki pszennej 
  • 2 żółtka 
  • 1/2 łyżki masła 
  • 3 łyżki cukru 
  • kilka kropel pasty waniliowej lub miąższ z laski wanilii 
  • 3-4 czerwone, dojrzałe jabłka 
  • sok z cytryny  
  • opcjonalnie cukier trzcinowy i cynamon

 

Wykonanie:

Ze składników na ciasto energicznie zagniatamy ciasto kruche, formujemy z niego kulkę, owijamy folią i wstawiamy do lodówki na około 30 minut. 

2/3 szklanki mleka, żółtka i obydwie mąki mieszamy ze sobą do rozpuszczenia. Pozostałe mleko z cukrem i masłem oraz wanilią gotujemy. Gdy zacznie wrzeć wlewamy do niego wymieszane mąki i żółtka, cały czas mieszając. Zagotowujemy, zdejmujemy z ognia.

Jabłka kroimy na ćwiartki, wykrawamy z nich gniazdo nasienne, kroimy na cienkie plasterki, skrapiamy sokiem z cytryny.

Ciasto wyjmujemy z lodówki, wałkujemy na cienki placek i wykładamy nim dno i boki foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i posypanej bułka tartą. Nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Wstawiamy do lodówki na 15 minut, po czym pieczemy w temp. 190C przez około 7-10 minut, aż lekko się zrumieni. Wyjmujemy z piekarnika, wylewamy na nie budyń i układamy jabłka. Można je dodatkowo lekko oprószyć cukrem trzcinowym wymieszanym z cynamonem. Ponownie wstawiamy do piekarnika na około 15-20 minut (jabłka powinny zmięknąć, a boki ciasta zrumienić się na złoty kolor).

 

2 komentarze: