10/10/2020

10/10/2020

Tacos z wołowiną i salsą z awokado i mango

Dziś przychodzę z przepisem, który idealnie sprawdzi się na weekend. Pyszne tacos, idealne na imprezę, czy posiłek w większym gronie rodziny czy znajomych. Wbrew pozorom nie wymagają wiele czasu na przygotowanie, a są mega pyszne i naprawdę warto ich spróbować. 

Składniki:

  • około 400 g mięsa wołowego (najlepiej stek Bavette)
  • 1 awokado
  • 1 mango
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • rukola
  • około 10 sztuk muszelek do tacos
  • sok z limonki
  • sól, pieprz
  • oliwa 

Wykonanie:

Mango kroimy w kostkę. Pomidorki na połówki. Awokado w kostkę, doprawiamy je sokiem z limonki, solą i pieprzem.  

Na patelni rozgrzewamy oliwę, kładziemy stek. Smażymy, w zależności od grubości porcji i stopnia wysmażenia, jaki chcemy osiągnąć, około 4-8 minut z każdej strony. Przekładamy na deskę, doprawiamy solą i pieprzem, zostawiamy na kilka chwil. Następnie kroimy w plastry.  

Do muszelek tacos nakładamy rukolę, awokado, pomidorki, mango oraz plastry mięsa. Smacznego! 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz