Congee to rodzaj wytrawnego kleiku ryżowego, który pochodzi z kuchni chińskiej. Polega na bardzo długim gotowaniu ryżu w dużej ilości wody tak, aby ryż się rozpadł i powstał kleik. Samo congee jest lekkostrawne i bardzo zdrowe. Moja wersja już tak lekkostrawna nie jest, ale za to jest super smaczna. Możecie użyć dowolnych własnych dodatków, jeśli chcecie, wszystko zależy od Was ;-)
Składniki:
Congee:
- 1 szklanka ryżu (ja użyłam ryżu do sushi, ala nada się praktycznie każdy rodzaj, poza ryżem paraboiled)
- 5-6 szklanek wody
- 1-2 łyżeczki kurkumy
- sól do smaku
Dodatki:
- około 300 g krewetek
- 1/2 puszki kukurydzy
- 2 pomidory lub kilka pomidorków koktajlowych
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- listki bazylii
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Wykonanie:
Ryż płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy na bardzo wolnym ogniu, pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając przez około 3 godziny. Na koniec dodajemy szczyptę soli, kurkumę, mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę dodajemy krewetki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy około 7 minut, następnie dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, kukurydzę i smażymy jeszcze 5 minut. Na koniec dodajemy pokrojone pomidory lub pomidorki koktajlowe, smażymy około 3 minuty. Zdejmujemy z ognia, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy listki bazylii, mieszamy.
Congee wykładamy na talerz, na wierzchu kładziemy sporą porcję dodatków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz