10/26/2020

10/26/2020

Rozgrzewające congee ryżowe z kurkumą, kukurydzą, pomidorem i krewetkami

Congee to rodzaj wytrawnego kleiku ryżowego, który pochodzi z kuchni chińskiej. Polega na bardzo długim gotowaniu ryżu w dużej ilości wody tak, aby ryż się rozpadł i powstał kleik. Samo congee jest lekkostrawne i bardzo zdrowe. Moja wersja już tak lekkostrawna nie jest, ale za to jest super smaczna. Możecie użyć dowolnych własnych dodatków, jeśli chcecie, wszystko zależy od Was ;-) 

Składniki:

Congee:

  • 1 szklanka ryżu (ja użyłam ryżu do sushi, ala nada się praktycznie każdy rodzaj, poza ryżem paraboiled)
  • 5-6 szklanek wody  
  • 1-2 łyżeczki kurkumy 
  • sól do smaku 

Dodatki: 

  • około 300 g krewetek 
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 2 pomidory lub kilka pomidorków koktajlowych 
  • 1 czerwona cebula 
  • 2 ząbki czosnku 
  • listki bazylii
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy 
  • sól, pieprz 

 

Wykonanie:

Ryż płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy na bardzo wolnym ogniu, pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając przez około 3 godziny. Na koniec dodajemy szczyptę soli, kurkumę, mieszamy. 

Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę dodajemy krewetki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy około 7 minut, następnie dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, kukurydzę i smażymy jeszcze 5 minut. Na koniec dodajemy pokrojone pomidory lub pomidorki koktajlowe, smażymy około 3 minuty. Zdejmujemy z ognia, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy listki bazylii, mieszamy. 

Congee wykładamy na talerz, na wierzchu kładziemy sporą porcję dodatków. 


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza