Krwistoczerwona, gęsta, aromatyczna i rozgrzewająca - taka jest moja dzisiejsza zupowa propozycja. Jesienią ciężko już o dobre pomidory, dlatego polecam użyć tych z puszki (odmiana pelati, najlepiej jakiejś włoskiej marki) sprawdzi się tu idealnie. Pełnię smaku podkręca tu także pieczona papryka, więc koniecznie przygotujcie ją w ten sposób. I nie pozostaje mi nic innego, jak życzyć Wam smacznego!
Składniki:
- Około 300 ml bulionu warzywnego
- 2 puszki pomidorów pelati
- 2 czerwone papryki
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1-2 ziemniaki
- 2-3 ząbki czosnku
- Kilka gałązek pomidorków koktajlowych
- Sól, pieprz
- Papryczka chilli
- Oliwa
- Grzanki + gęsty jogurt do podania
Wykonanie:
Papryki kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne. Układamy na blaszce, skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200C i pieczemy około 30 minut.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek. Smażymy, aż się zeszkli. Następnie dodajemy drobno pokrojoną marchewkę i ziemniaki, smażymy 3 minuty. Wlewamy bulion, dodajemy posiekaną papryczkę chilli (można usunąć pestki, aby zupa była mniej pikantna), doprawiamy solą. Całość gotujemy około 15 minut, aż warzywa zmiękną.
W tym czasie do piekarnika nagrzanego do 200C wstawiamy pomidorki koktajlowe skropione oliwą i doprawione solą i pieprzem.
Do zupy dodajemy upieczone papryki i pomidory pelati (z puszki). Zagotowujemy, a następnie miksujemy blenderem na krem. W razie potrzeby doprawiamy solą, pieprzem lub szczyptą cukru do zbalansowania słodko-kwaśnego smaku.
Nakładamy zupę do miseczek. Na wierzch kładziemy kleks z gęstego jogurtu, upieczone pomidorki koktajlowe, skrapiamy oliwą. Podajemy z grzankami. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz