Jako, że dziś piąteczek, to idealny dzień na coś na rozpustnie pysznego, choć kalorycznego. Lubicie hot-dogi? Mam dla Was nietypową wersję, bez parówki, ale za to z obłędnie pysznym nadzieniem z kurczakiem, w stylu meksykańskim. Łapcie przepis i koniecznie wypróbujcie!
Składniki:
- bułki do hot-dogów (składniki na około 8 sztuk)
- 500 g podudzi z kurczaka(bez kości)
- puszka czerwonej fasoli
- 1 kolba kukurydzy, ugotowana
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 400 g passaty pomidorowej
- 2-3 ząbki czosnku
- papryczka chilli
- oliwa
- papryka słodka i ostra w proszku
- sól, pieprz
- 1 szklanka gęstego jogurtu + 2 ząbki czosnku
Wykonanie:
3-4 łyżki oliwy mieszamy z paprykami w proszku, solą i pieprzem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Smarujemy udka z kurczaka. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190C i pieczemy około 40-50 minut. Po upieczeniu studzimy, rozdzielamy mięso widelcem na włókna.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, dodajemy posiekaną cebulę i chilli. Podsmażamy, aż się zeszkli. Dodajemy paprykę, fasolę, kukurydzę i mięso z kurczaka. Dodajemy passatę pomidorową i całość gotujemy około 15 minut.
Jogurt mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Bułki do hot-dogów podgrzewamy w piekarniku. Nakładamy do nich gotowy farsz. Wierzch polewamy czosnkowym jogurtem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz