9/09/2020

9/09/2020

Puszyste placuszki z twarożkiem i brzoskwiniami


Na pewno poznaliście już moją słabość do wszelkiego rodzaju placuszków, no ale jak tu się oprzeć takiej wieżyczce pulchnych, słodkich pankejków przełożonych serkiem i owocami? Odmówilibyście? Jeśli nie, to zachęcam Was do wypróbowania przepisu.

Składniki:
Placuszki:

  • 2 szklanki kefiru lub maślanki naturalnej
  • około 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1-2 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
Dodatki:
  • około 350 g twarogu sernikowego z wiaderka
  • cukier lub miód do smaku
  • opcjonalnie: 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • dojrzałe nektarynki lub brzoskwinie

Wykonanie:
Wszystkie składniki na placuszki mieszamy ze sobą w misce do połączenia składników. Odstawiamy na 15 minut. Następnie na rozgrzanej patelni, na niewielkiej ilości oleju smażymy placuszki, z dwóch stron, na złoty kolor.
Przekładamy pojedynczo na talerz. Smarujemy porządną łyżką serka (wymieszanego z miodem lub cukrem i wanilią). Układamy nektarynki/brzoskwinie pokrojone na cząstki. Układamy porcję jedna na drugiej aż powstanie "wieżyczka". Wierzch można dodatkowo polać strużkami miodu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz