Na pewno poznaliście już moją słabość do wszelkiego rodzaju placuszków, no ale jak tu się oprzeć takiej wieżyczce pulchnych, słodkich pankejków przełożonych serkiem i owocami? Odmówilibyście? Jeśli nie, to zachęcam Was do wypróbowania przepisu.
Składniki:
Placuszki:
- 2 szklanki kefiru lub maślanki naturalnej
- około 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1-2 łyżki cukru
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki sody
- szczypta soli
- olej do smażenia
- około 350 g twarogu sernikowego z wiaderka
- cukier lub miód do smaku
- opcjonalnie: 1 łyżeczka pasty waniliowej
- dojrzałe nektarynki lub brzoskwinie
Wykonanie:
Wszystkie składniki na placuszki mieszamy ze sobą w misce do połączenia składników. Odstawiamy na 15 minut. Następnie na rozgrzanej patelni, na niewielkiej ilości oleju smażymy placuszki, z dwóch stron, na złoty kolor.
Przekładamy pojedynczo na talerz. Smarujemy porządną łyżką serka (wymieszanego z miodem lub cukrem i wanilią). Układamy nektarynki/brzoskwinie pokrojone na cząstki. Układamy porcję jedna na drugiej aż powstanie "wieżyczka". Wierzch można dodatkowo polać strużkami miodu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz