9/07/2020

9/07/2020

Kruche ciasto z kokosem i śliwkami


Wrzesień sprzyja słodkim wypiekom wypełnionym jabłkami i śliwkami. Wszak sezon na te owoce w pełni, a gdzie mogą smakować lepiej niż w pachnącym, ciepłym, domowym, kruchym cieście? Podrzucam Wam przepis na połączenie śliwek z kokosem. Jest bajecznie pyszne i bardzo łatwe w przygotowaniu. Przekonajcie się sami!

Składniki:
Ciasto:

  • 1 szklanki mąki krupczatki
  • 1 szklanka mąki kokosowej
  • 200 g masła
  • 80 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Nadzienie:
  • około 800g - 1 kg dojrzałych śliwek
  • około 100 g cukru trzcinowego (w zależności od kwasowości śliwek ilość można zmniejszyć lub zwiększyć)
  • około 60-80 g płatków kokosa
  • jogurt do podania

Wykonanie:
Mąki mieszamy ze sobą wraz z solą, proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodajemy masło, siekamy na drobna kostkę. Następnie dodajemy jajko i żółtko, zagniatamy energicznie kruche ciasto. Jeśli jest zbyt zbite można dodać do niego trochę zimnej wody. Dzielimy na dwie porcje, owijamy w folię, wkładamy do lodówki na 30 minut.

Śliwki pozbawiamy pestek, kroimy na ćwiartki, lub drobniej. Mieszamy z cukrem trzcinowym.
Schłodzoną częścią ciasta wykładamy spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Wykładamy śliwki, posypujemy płatkami kokosowymi. Na wierzch kładziemy porwane palcami, duże kawałki drugiej części ciasta tak, aby powstała nam gruba "kruszonka". Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190C. Pieczemy około 40 minut (na złoty kolor). Ciasto rewelacyjnie smakuje na ciepło, podane z jogurtem naturalnym.


2 komentarze: