Grillowane halloumi to jeden z moich ulubionych dodatków do sałatek latem. Halloumi to ser cypryjski, który najlepiej smakuje na ciepło: podsmażony lub grillowany właśnie. W towarzystwie lekkich, chrupiących warzyw i z dodatkiem ulubionego dressingu smakuje naprawdę wybornie.
Składniki:
- 100 g sera halloumi
- 2 garści roszponki
- 1 pomidor
- 1 ugotowana marchewka
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 łyżka oliwy
- pieczywo do podania
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżeczka miodu
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka oliwy
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- pieprz
Wykonanie:
Wszystkie skąłdniki na dressing mieszamy ze sobą (można umieścić je w zakręconym słoiczku i energicznie potrząsać do wymieszania).
Ser kroimy w dośc grube plastry. Na patelni grillowej rozgrzewamy łyżkę oliwy, smażymy ser z dwóch stron, po około 3 minuty z każdej.
Na talerzu rozkładamy roszponkę, pokrojony pomidor, paprykę pokrojoną w słopki oraz marchewkę (marchewkę możemy dodatkowo podsmażyć razem z serem na patelni grillowej). Na wierzchu sałatki układamy usmażone halloumi. Polewamy dressingiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz