8/26/2020

8/26/2020

Sałatka z grillowanym halloumi


Grillowane halloumi to jeden z moich ulubionych dodatków do sałatek latem. Halloumi to ser cypryjski, który najlepiej smakuje na ciepło: podsmażony lub grillowany właśnie. W towarzystwie lekkich, chrupiących warzyw i z dodatkiem ulubionego dressingu smakuje naprawdę wybornie.


Składniki:

  • 100 g sera halloumi
  • 2 garści roszponki
  • 1 pomidor
  • 1 ugotowana marchewka
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 łyżka oliwy
  • pieczywo do podania
Dressing:
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • pieprz


Wykonanie:
Wszystkie skąłdniki na dressing mieszamy ze sobą (można umieścić je w zakręconym słoiczku i energicznie potrząsać do wymieszania).
Ser kroimy w dośc grube plastry. Na patelni grillowej rozgrzewamy łyżkę oliwy, smażymy ser z dwóch stron, po około 3 minuty z każdej.
Na talerzu rozkładamy roszponkę, pokrojony pomidor, paprykę pokrojoną w słopki oraz marchewkę (marchewkę możemy dodatkowo podsmażyć razem z serem na patelni grillowej). Na wierzchu sałatki układamy usmażone halloumi. Polewamy dressingiem.


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza