9/01/2020

9/01/2020

Jesienne grzanki z serem pleśniowym, winogronem i szynką dojrzewającą


Rozpoczął się wrzesień, a z nim szkoła i prawdziwie jesienna pogoda za oknem. Więc skoro wchodzimy w taki jesienny klimat, postanowiłam się dostosować i przygotowałam jesienną propozycję naszego menu. Połączenie słonego ze słodkim: wytrawne grzanki z szynką i winogronem, które idealnie sprawdzą się na wrześniowe śniadanie, a nawet obiad.

Składniki:
  • ulubione pieczywo
  • kremowy serek typu Almette
  • 2-3 łyżki jogurtu greckiego
  • szynka dojrzewająca np. parmeńska, serrano, szwardzwaldzka
  • ser pleśniowy typu blue
  • ciemne winogrono bezpestkowe
  • miód
  • orzechy włoskie

Wykonanie:
Serek mieszamy z jogurtem.
Do rozgrzanego garnuszka wkładamy oberwane z kiści winogrono i 1 łyżkę miodu. Całość podgrzewamy na sporym ogniu przez 4-5 minut (zdejmujemy z ognia gdy skórka winogrona zacznie pękać).
Na suchej patelni grillowej podgrzewamy kromki pieczywa. Smarujemy je serkiem, kładziemy plasterki szynki, winogrono, posypujemy pokruszonym serem blue oraz posiekanymi orzechami włoskimi. Można dodatkowo polać cienką strużką miodu.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz