8/24/2020

8/24/2020

Gofry kakaowe z borówkami i konfiturą z borówek


Lubicie gofry? Zdziwię się, jeśli powiecie, że nie ;-) Nie znam chyba nikogo, kto ich nie lubi. Oczywiście wersji są tysiące, bo można dowolnie modyfikować zarówno przepis bazowy jak i dodatki. I to właśnie w gofrach lubię najbardziej, za każdym razem można z nich przygotować zupełnie coś innego. Jednak dziś u mnie klasyczna wersja, niezawodna i banalna w przygotowaniu, za to z super dodatkiem w postaci domowej konfitury z borówek.

Składniki:
Gofry:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki cukru (lub ksylitolu)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Dodatki:
  • 1 kg borówki amerykańskiej
  • 300 g cukru
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • do podania: borówki, jogurt

Wykonanie:
Borówki wkładamy do garnka, gotujemy 30 minut co jakiś czas mieszając.
Następnie rozgniatamy je tłuczkiem do ziemniaków, dodajemy cukier, sok z cytryny i kardamon, całość gotujemy bez przykrywki, co jakiś czas mieszając, przez około 60 minut (w zależności od tego, jaką chcecie otrzymać konsystencję). Przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Wszystkie składniki na gofry umieszczamy w misce, miksujemy mikserem na wysokich obrotach tylko do połączenia składników. Odstawiamy na 10 minut.
Pieczemy gofry. Podajemy z konfiturą, jogurtem naturalnym i świeżymi borówkami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz