8/20/2020

8/20/2020

Sałatka w stylu nicejskiej, z bobem, łososiem i jajkiem


Sezon na bób już się co prawda skończył (choć gdzieniegdzie jest jeszcze do kupienia), ale być może tak jak ja mrozicie sobie porcje na zimę. U mnie jedna z nich zimy nie doczekała, bo przyszedł mi do głowy pomysł na tę sałatkę i naprawdę nie żałuję tej decyzji :-) Wy na pewno też nie pożałujecie, więc jeśli macie dostęp do bobu - zachęcam Was do działania. Jeśli bobu nie macie, użyjcie fasolki szparagowej, będzie idealnym zamiennikiem.

Składniki:

  • 200 g ugotowanego bobu lub zielonej fasolki szparagowej
  • filet z łososia (około 200 g)
  • 1-2 jajka
  • 1 czerwona cebula 
  • 1/2 zielonego ogórka 
  • około 10 sztuk czarnych oliwek
  • 4 łyżki jogurtu greckiego
  • sól, pieprz, sok z cytryny

Wykonanie:
Jajka gotujemy na twardo.
Na rozgrzaną patelnię, skórą do dołu, kładziemy filet z łososia. Doprawiamy solą i pieprzem, smażymy z dwóch stron przez około 10 minut.
Cebulę i oliwki drobno siekamy. Ogórek kroimy w półplasterki. Wkładamy do dużej miski. Dodajemy jogurt, bób/fasolkę, doprawiamy solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny, wszystko dokładnie mieszamy. Wykładamy na talerz. Na wierzchu kładziemy kawałki usmażonego łososia oraz ugotowane i pokrojone na cząstki jajko.



2 komentarze:

  1. Bób lubię, ciekawe jak smakuje w połączeniu z ryba

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj koniecznie, wydaje mi się, że nie będziesz zawiedziona :-)

      Usuń