Dziś mam dla Was kolejną, wakacyjną, śniadaniową (choć świetnie sprawdzi się także na deser) propozycję. Lekką, zdrową, owocową i pyszną. To budyń jaglany, czyli zblendowana kasza jaglana z jogurtem i ulubionymi owocami. Ma konsystencję budyniu/puddingu, więc jeśli lubicie takie posiłki to na pewno przypadnie Wam do gustu. Ja klasycznego budyniu nie lubię, ale wersja jaglana skradła moje serce od pierwszego spróbowania, mam nadzieję, że z Wami też tak będzie ;-)
Składniki:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 2 1/2 szklanki wody
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 1 szklanka jagód (świeżych lub mrożonych)
- 1/2 szklanki jeżyn (świeżych lub mrożonych)
- miód do smaku
- jeżyny, borówki do dekoracji (świeże lub mrożone)
Wykonanie:
Kaszę płuczemy na sitku, przelewamy gorącą wodą. Wodę zagotowujemy, wsypujemy kaszę, gotujemy około 20 minut (może się nieco rozgotować). Zdejmujemy z ognia, do gorącej dodajemy jogurt, jagody, jeżyny i miód do smaku. Całość miksujemy blenderem. Przelewamy do miski. Na wierzchu kładziemy kleks z jogurtu, układamy jeżyny, borówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz