8/07/2020

8/07/2020

Czteroskładnikowe lody jogurtowe z jeżynami i jagodami


Wróciły prawdziwie wakacyjne, upalne temperatury. A skoro wakacje i upały to jedynym słusznym deserem są oczywiście lody! Warto przygotować domową, zdrową (i bardziej fit) wersję, wypełnioną sezonowymi owocami. U mnie połączenie jagód i jeżyn, ale oczywiście możecie wykorzystać każde inne ulubione owoce, np. maliny sprawdzą się tu idealnie.


Składniki:

  • 500 ml jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki miodu (lub 3 ksylitolu)
  • 150 g jagód (można też użyć borówek)
  • 100 g jeżyn

Wykonanie:
Jogurt mieszamy z miodem/ksylitolem (moja wersja jest mało słodka, zależy też oczywiście od tego jaką kwasowość będą miały wasze owoce, dlatego najlepiej spróbujcie masę i dosłódźcie według waszego uznania). 1/4 jogurtu odkładamy. Do pozostałej części dodajemy jagody, miksujemy blenderem na gładką masę. Wlewamy odłożony wcześniej jogurt i delikatnie mieszamy 2-3 razy łyżką, aby pojawiły się smugi.
Jeżyny rozgniatamy widelcem. Do pojemniczków na lody, na ich spód, wkładamy rozgniecione jeżyny. Następnie nakładamy masę jagodową (najlepiej za pomocą łyżki, starając się nie wymieszać masy, aby białe smugi z jogurtu były widoczne - wówczas uzyskamy ładniejszy efekt na lodach).
Pojemniczki z lodami wkładamy do zamrażarki na około 6 godzin (a najlepiej na noc).

Wskazówka: aby łatwo wyjąć lody z pojemniczków warto na chwilę zanurzyć je w gorącej wodzie.


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza