Jestem ogromną miłośniczką śniadań, nie wyobrażam sobie, aby wyjść z domu bez śniadania. Oczywiście czasem są one bardziej wymagające, kolorowe i wieloskładnikowe, a czasem to zwykła kromka chleba z masłem ;-) Wszystko zależy od dostępności czasu i produktów. Dziś mam dla Was pomysł na kilka kolorowych, owocowych miseczek. Są zdrowe, lekkie i turbo pyszne. Idealnie sprawdzą się także jako deser, więc koniecznie znajdźcie trochę czasu i je sobie zafundujcie.
Przepisy w kolejności zgodnie z ruchem wskazówek zegara:
Smoothie bowl truskawkowo-malinowe
Składniki:
- 300 ml jogurtu naturalnego
- 1 banan
- 200 g truskawek
- 100 g malin
- 1/2 mango
- 1 łyżka nasion chia
Wykonanie:
Kilka truskawek odkładamy do dekoracji. Pozostałe truskawki, maliny, banan i jogurt miksujemy blenderem. Wlewamy do miski. Kładziemy cząstki truskawek i mango, posypujemy nasionami chia.
Smoothie bowl z herbatą matcha
Składniki:
- 300 ml jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka herbaty matcha
- 50 ml wody o temp. około 80C
- kiwi
- marakuja
- orkisz ekspandowany
- opcjonalnie: miód do smaku
Wykonanie:
Herbatę matcha rozpuszczamy w wodzie, mieszamy za pomocą specjalnej "miotełki" do matchy lub spieniacza do mleka. Studzimy i łączymy z jogurtem (możemy dosłodzić miodem). Wlewamy do miseczki. Układamy plasterki kiwi i przekrojoną marakuję (lub od razu wyjmujemy z niej łyżeczką miąższ). Wsypujemy porcję ekspandowanego orkiszu.
Jaglany budyń jagodowy
Składniki:
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 1 1/2 szklanki wody
- 2/3 szklanki jogurtu naturalnego
- 2/3 szklanki jagód
- miód do smaku
- płatki kokosa
- jeżyny
Wykonanie:
Kaszę płuczemy na sitku, przelewamy gorącą wodą. Wodę zagotowujemy, wsypujemy kaszę, gotujemy około 20 minut (może się nieco rozgotować). Zdejmujemy z ognia, do gorącej dodajemy jogurt, jagody i opcjonalnie miód. Całość miksujemy blenderem. Przelewamy do miski. Na wierzchu kładziemy kleks z jogurtu, układamy jeżyny, wsypujemy płatki kokosa.
Smoothie bowl ze spiruliną
Składniki:
- 300 ml jogurtu naturalnego
- 1-2 łyżeczki spiruliny
- 30-40 ml ciepłej wody
- miód do smaku
- borówki
- orzechy nerkowca
- kiwi
Wykonanie:
W ciepłej wodzie rozpuszczamy spirulinę, dodajemy do jogurtu, mieszamy z miodem. Przelewamy do miski. Na wierzchu układamy borówki, kiwi, orzechy nerkowca.
Super pomysły i widzę że w składnikach gości jogurt który zawsze jest u nas w domu.
OdpowiedzUsuń