8/05/2020

8/05/2020

4 pomysły na śniadanie - owocowe miseczki/ smoothie bowls


Jestem ogromną miłośniczką śniadań, nie wyobrażam sobie, aby wyjść z domu bez śniadania. Oczywiście czasem są one bardziej wymagające, kolorowe i wieloskładnikowe, a czasem to zwykła kromka chleba z masłem ;-) Wszystko zależy od dostępności czasu i produktów. Dziś mam dla Was pomysł na kilka kolorowych, owocowych miseczek. Są zdrowe, lekkie i turbo pyszne. Idealnie sprawdzą się także jako deser, więc koniecznie znajdźcie trochę czasu i je sobie zafundujcie.


Przepisy w kolejności zgodnie z ruchem wskazówek zegara:

Smoothie bowl truskawkowo-malinowe
Składniki:
  • 300 ml jogurtu naturalnego 
  • 1 banan 
  • 200 g truskawek 
  • 100 g malin 
  • 1/2 mango 
  • 1 łyżka nasion chia 

Wykonanie:
Kilka truskawek odkładamy do dekoracji. Pozostałe truskawki, maliny, banan i jogurt miksujemy blenderem. Wlewamy do miski. Kładziemy cząstki truskawek i mango, posypujemy nasionami chia.


Smoothie bowl z herbatą matcha 
Składniki:
  • 300 ml jogurtu naturalnego 
  • 1 łyżeczka herbaty matcha 
  • 50 ml wody o temp. około 80C
  • kiwi 
  • marakuja 
  • orkisz ekspandowany 
  • opcjonalnie: miód do smaku 

Wykonanie:
Herbatę matcha rozpuszczamy w wodzie, mieszamy za pomocą specjalnej "miotełki" do matchy lub spieniacza do mleka. Studzimy i łączymy z jogurtem (możemy dosłodzić miodem). Wlewamy do miseczki. Układamy plasterki kiwi i przekrojoną marakuję (lub od razu wyjmujemy z niej łyżeczką miąższ). Wsypujemy porcję ekspandowanego orkiszu.


Jaglany budyń jagodowy 
Składniki:
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej 
  • 1 1/2 szklanki wody 
  • 2/3 szklanki jogurtu naturalnego 
  • 2/3 szklanki jagód 
  • miód do smaku 
  • płatki kokosa 
  • jeżyny 

Wykonanie:
Kaszę płuczemy na sitku, przelewamy gorącą wodą. Wodę zagotowujemy, wsypujemy kaszę, gotujemy około 20 minut (może się nieco rozgotować). Zdejmujemy z ognia, do gorącej dodajemy jogurt, jagody i opcjonalnie miód. Całość miksujemy blenderem. Przelewamy do miski. Na wierzchu kładziemy kleks z jogurtu, układamy jeżyny, wsypujemy płatki kokosa.


Smoothie bowl  ze spiruliną
Składniki:
  • 300 ml jogurtu naturalnego 
  • 1-2 łyżeczki spiruliny 
  • 30-40 ml ciepłej wody 
  • miód do smaku 
  • borówki 
  • orzechy nerkowca 
  • kiwi 

Wykonanie:
W ciepłej wodzie rozpuszczamy spirulinę, dodajemy do jogurtu, mieszamy z miodem. Przelewamy do miski. Na wierzchu układamy borówki, kiwi, orzechy nerkowca.




1 komentarz:

  1. Super pomysły i widzę że w składnikach gości jogurt który zawsze jest u nas w domu.

    OdpowiedzUsuń