7/28/2020

7/28/2020

Sałatka w stylu śródziemnomorskim z pomidorami, papryką, fetą i oliwkami


Kuchnia śródziemnomorska jest prosta, lekka i charakteryzuję się dbałością o jakość produktów, dlatego jest powszechnie lubiana. Dziś w takim właśnie klimacie mam dla Was przepis na pyszną i lekką sałatkę, której podstawą są słodkie, dojrzałe pomidory. Do tego kilka dodatków i mamy świetny obiad/lunch czy kolację. Sałatką rewelacyjnie smakuje z foccacią, domowym pieczywem, albo zupełnie saute - jak wolicie :-)


Składniki:

  • 2 czerwone, dojrzałe pomidory
  • 1 żółty, dojrzały pomidor
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 żółtej papryki
  • oliwki (np. Kalamata)
  • około 100 g sera feta
  • garść roszponki
  • sól, pieprz, oliwa

Wykonanie:
Na talerz wykładamy roszponkę. Pokrojone w ćwiartki pomidory i paprykę pokrojoną w cienkie słupki. Dodajemy oliwki oraz pokrojony w kostkę ser feta. Doprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy oliwą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz