Kuchnia śródziemnomorska jest prosta, lekka i charakteryzuję się dbałością o jakość produktów, dlatego jest powszechnie lubiana. Dziś w takim właśnie klimacie mam dla Was przepis na pyszną i lekką sałatkę, której podstawą są słodkie, dojrzałe pomidory. Do tego kilka dodatków i mamy świetny obiad/lunch czy kolację. Sałatką rewelacyjnie smakuje z foccacią, domowym pieczywem, albo zupełnie saute - jak wolicie :-)
Składniki:
- 2 czerwone, dojrzałe pomidory
- 1 żółty, dojrzały pomidor
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 żółtej papryki
- oliwki (np. Kalamata)
- około 100 g sera feta
- garść roszponki
- sól, pieprz, oliwa
Wykonanie:
Na talerz wykładamy roszponkę. Pokrojone w ćwiartki pomidory i paprykę pokrojoną w cienkie słupki. Dodajemy oliwki oraz pokrojony w kostkę ser feta. Doprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy oliwą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz