Lubicie krewetki? Dziś propozycja na lekką i pyszną sałatkę z nimi właśnie. Ale spokojnie, jeśli ich nie lubicie można zastąpić je chociażby piersią z kurczaka, łososiem lub inną partią mięsa, którą lubicie. Właściwie, jeśli całkowicie pominiecie składnik mięsny też będzie pysznie.
Składniki:
- około 300 g krewetek
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- około 200 g brokułu
- około 100 g zielonego groszku
- około 60 g groszku cukrowego
- rukola
- dressing: 3 łyżki oliwy, 2 łyżki musztardy, 3-4 łyżki soku z cytryny, 1 łyżka miodu
- sól, pieprz
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
Wykonanie:
Kaszę jaglana płuczemy na sitku gorącą wodą. Wsypujemy do garnka, dodajemy około 2 szklanki wody i gotujemy na małym ogniu około 20 minut (do miękkości).
Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy posiekany czosnek, a następnie obrane krewetki (ja zachowałam pancerzyki na ogonie, ale możecie je od razu usunąć). Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy około 7-10 minut aż krewetki nabiorą złotego koloru.
Groszek, groszek cukrowy i brokuł gotujemy na parze (na garnku z gotującą się kaszą można ustawić sitko z tymi warzywami i przykryć je pokrywką).
Wszystkie składniki na dressing mieszamy ze sobą.
Ugotowaną kasze przekładamy do miski, dodajemy rukolą, ugotowany brokuł i groszek, mieszamy. Wykładamy na talerz, układamy usmażone krewetki, polewamy obficie dressingiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz