11/18/2019

11/18/2019

Czekoladowe naleśniki z twarożkiem i sosem jagodowym


Dziś przepis dla wszystkich tych, którzy uwielbiają jagody, a żeby cieszyć się ich smakiem poza sezonem rezolutnie mrożą sobie ich zapas :-) moim absolutnym faworytem na wykorzystanie mrożonych jagód jest banalnie prosty sos do naleśników z twarożkiem, od dziecka uwielbiam ten smak, mam nadzieję, że Wam też przypadnie do gustu ;-)

Składniki:
Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • około 250 ml mleka
  • około 200 ml wody gazowanej
  • 2-3 łyżki kakao
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka oliwy
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
Farsz:
  • około 400 g twarogu
  • jogurt naturalny (opcjonalnie)
  • cukier, ksylitol lub miód do posłodzenia
  • *można też użyć sera na sernik z kubełka, wówczas nie potrzebuje on już dodatków
Sos:
  • około 250 jogurtu naturalnego
  • około 100 g mrożonych jagód
  • cukier, ksylitol lub miód do posłodzenia

Dodatkowo, opcjonalnie: świeże owoce np. jeżyny, borówki, posiekane migdały, orzechy

Wykonanie:
Twaróg dosładzamy, mieszamy z jogurtem (ilość, w zależności od tego, jaką konsystencję serka chcemy uzyskać).
Zamrożone jagody wsypujemy do garnka, podgrzewamy na małym ogniu aż się rozpuszczą. Dodajemy do nich jogurt, dosładzamy, mieszamy.
Przygotowujemy ciasto na naleśniki. Do miski przesiewamy mąkę, kakao, wbijamy jajko, dodajemy oliwę, cukier, szczyptę soli i połowę ilości mleka i wody. Wszystko mieszamy rózgą kuchenną na jednolitą masę. Odstawiamy na około 10-15  minut. Po tym czasie do ciasta dodajemy pozostałą ilość mleka i wody, mieszamy. Na lekko posmarowanej olejem patelni smażymy cienkie naleśniki.
Po usmażeniu przekładamy je twarożkiem, zwijamy wedle uznania, polewamy sosem. Dodatkowo możemy je udekorować świeżymi owocami np. jeżynami, borówkami, posypać posiekanymi migdałami/orzechami itp.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz