Dziś mam dla Was "coś słodkiego" w nieco zdrowszej wersji. Kakaowe ciasteczka z płatków, bez dodatku cukru, idealne i dla małych i dla dużych. W dodatku przyrządza się je bajecznie szybko i prosto. Łapcie przepis!
Składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych rozdrobnionych
- 1/2 szklanki płatków jaglanych
- 100 g masła
- 3 łyżki kakao
- 3-4 łyżki mąki pszennej (może być pełnoziarnista)
- 2 jajka
- 3 łyżki miodu
- 1/2 szklanki żurawiny suszonej (bez cukru!)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Wykonanie:
Miękkie masło łączymy z miodem, miksujemy. Wbijamy jajko, ponownie miksujemy. Następnie dodajemy płatki, mąkę, kakao, sodę oraz posiekaną żurawinę. Wszystko mieszamy. Wstawiamy do lodówki na około 30 minut, aby masa stężała. Następnie formujemy z niej ciasteczka. Układamy na blaszce wysmarowanej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180C przez około 15-20 minut.
Idealne na deser. U mnie w domu na pewno się spodoba.
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło i zachęcam do wypieków ;-)
UsuńJa swoje ciasteczka owsiane przyrządzam z dodatkiem masła orzechowego. Nie są aż takie słodkie jak zwykłe czekoladowe. Są proste i szybkie w przygotowaniu.
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł, uwielbiam masło orzechowe, więc na pewno kiedyś też zrobię taką wersję :-) Pozdrowienia!
UsuńTakie jedzenie to sama przyjemność. I to samemu można zrobić.
OdpowiedzUsuńOch tak, bardzo szybko i łatwo je przyrządzić, więc zachęcam :-) Pozdrowienia!
UsuńJak tu pięknie u Ciebie! Każdy przepis biorę w ciemno. ; )
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło, dziękuję :-)
UsuńCiastka wyszły przepysznie. Zamiast mleka polecam herbatę owocową. Moim zdaniem idealnie do nich pasuje.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę Piotrze i dziękuję za podzielenie się opinią :-) a herbata owocowa jak najbardziej mnie przekonuje ;-)
UsuńBrakuje tylko informacji, na ile porcji jest ten przepis :)
OdpowiedzUsuńTo prawda. Teraz ciężko mi powiedzieć, bo dawno ich nie piekłam, ale wydaje mi się, że około 15 sztuk.
Usuń