Dziś będzie klasycznie, bardzo domowo i po "babcinemu". Ciasto półkruche z jabłkami, tradycyjnie pokrojonymi w półplasterki. Bez zbędnych ozdobników i dodatków. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu.
Składniki:
Ciasto:
- 300 g mąki krupczatki
- 100 g cukru pudru
- 200 g schłodzonego masła, posiekanego w kostkę
- około 3-4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3-4 jabłka
- 70 g cukru trzcinowego
- 40 g masła
- 2-3 łyżki soku z cytryny.
- masło do posmarowania formy + bułka tarta do posypania formy
Wykonanie:
Ze składników na ciasto energicznie zagniatamy ciasto kruche, owijamy je folią. Wstawiamy do lodówki na około 40 minut. Po tym czasie dość cienko wałkujemy, wykładamy nim blaszkę na tartę (wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą). Nakłuwamy w kilku miejscach.
Jabłka obieramy, kroimy w półplasterki, wsypujemy do miski. skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy cukier trzcinowy, mieszamy. Układamy cząstki jabłek na cieście, na wierzchu kładziemy pokrojone w drobną kostkę 40 g masła. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C, pieczemy około 30-35 minut (na złoty kolor). Jabłecznik świetnie smakuje na ciepło, podany z gęstym jogurtem lub kwaśną śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz