10/30/2019

10/30/2019

Klasyczny jabłecznik na cieście półkruchym


Dziś będzie klasycznie, bardzo domowo i po "babcinemu". Ciasto półkruche z jabłkami, tradycyjnie pokrojonymi w półplasterki. Bez zbędnych ozdobników i dodatków. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu.

Składniki:
Ciasto:
  • 300 g mąki krupczatki
  • 100 g cukru pudru
  • 200 g schłodzonego masła, posiekanego w kostkę
  • około 3-4 łyżki  gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
  • 3-4 jabłka
  • 70 g cukru trzcinowego
  • 40 g masła
  • 2-3 łyżki soku z cytryny.
  • masło do posmarowania formy + bułka tarta do posypania formy

Wykonanie:
Ze składników na ciasto energicznie zagniatamy ciasto kruche, owijamy je folią. Wstawiamy do lodówki na około 40 minut. Po tym czasie dość cienko wałkujemy, wykładamy nim blaszkę na tartę (wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą). Nakłuwamy w kilku miejscach.
Jabłka obieramy, kroimy w półplasterki, wsypujemy do miski. skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy cukier trzcinowy, mieszamy. Układamy cząstki jabłek na cieście, na wierzchu kładziemy pokrojone w drobną kostkę 40 g masła. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C, pieczemy około 30-35 minut (na złoty kolor). Jabłecznik świetnie smakuje na ciepło, podany z gęstym jogurtem lub kwaśną śmietaną.


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza