Na początek tygodnia, aby poprawić nastrój w ten pochmurny poniedziałek mam dla Was pomysł na biszkopt z kremem karmelowym. Smakuje naprawdę przepysznie, polecam Wam bardzo!
Składniki:
Biszkopt:
- 6 jajek
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki kakao
- 1/2 szklanki cukru
- 2 płaski łyżeczki proszku do pieczenia
- puszka kajmaku (około 400g)
- 300 g serka mascarpone
- 200 ml śmietany kremówki
- około 1 szklanka wody
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- opcjonalnie: batoniki typu Kinder Bueno do dekoracji
Wykonanie:
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Następnie dodajemy do nich żółtka, miksujemy 30 sekund. Dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Mieszamy delikatnie łopatką. Przelewamy ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 190C przez około 25 minut. Studzimy.
Do mascarpone dodajemy 3-4 łyżki kajmaku. Kremówkę ubijamy, stopniowo dodajemy do mascarpone i delikatnie mieszamy.
Upieczony i ostudzony biszkopt nasączamy wodą z cytryną. Następnie smarujemy go kajmakiem (2 łyżki kajmaku odkładamy), po czym wykładamy na niego krem karmelowy. Na wierzchu układamy batoniki. Dekorujemy strużkami kajmaku (jeśli jest zbyt gęsty można go podgrzać z łyżeczką masła, warto do niego także dodać szczyptę soli).
myślę, że śmiało można go nazwać wspaniałym!
OdpowiedzUsuńJak miło, baaardzo dziękuję! :-)
UsuńDesery to moja specjalność. Na pewno wypróbuję.
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że przypadnie Ci do gustu :-) Udanych wypieków!
UsuńJakie cudo ! Taki biszkopt musi być przepyszny :)
UsuńBardzo dziękuję, smakuje naprawdę świetnie, polecam ;-)
UsuńEXTRA XD
OdpowiedzUsuńŚwietne przepisy i super zdjęcia <3
OdpowiedzUsuńOgromnie mi miło, dziękuję pięknie :-)
Usuń