10/24/2019

10/24/2019

Grzanki z kozim serkiem, łososiem i salsą z pomidorów i kukurydzy



Dziś pomysł na przepis z serii "nienudna kanapka", czyli grzanki łososiem i dużą ilością warzyw w postaci kolorowej salsy. Idealne na śniadanie, lunch  czy nawet obiad. Smacznego!

Składniki:

  • ulubione pieczywo
  • kremowy serek czosnkowy (lub śmietankowy + 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę)
  • około 200 g filetu z łososia
  • 1-2 pomidory
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta lub pomarańczowa papryka
  • 1 kolba ugotowanej kukurydzy
  • dymka
  • sok z cytryny lub limonki
  • sól, pieprz

Wykonanie:
Dymkę wraz ze szczypiorkiem siekamy, papryki i pomidory kroimy w kostkę, a kukurydzę obkrawamy z kolby. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem, mieszamy.
Filet z łososia doprawiamy solą i pieprzem, smażymy na patelni z dwóch stron, po około 3-4 minuty z każdej.
Pieczywo kroimy na kromki, podgrzewamy je na suchej patelni, z dwóch stron. Smarujemy serkiem, wykładamy kawałki filetu z łososia i posypujemy obficie salsą. Podajemy na ciepło. 




4 komentarze:

  1. Idealny przepis na dobre śniadanie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Och tak, zacząć dzień w taki sposób i sukces gwarantowany :-)

      Usuń
  2. Kolejny świetny wpis. Przepis wygląda po prostu smacznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję i cieszę się, że przepis przypadł do gustu :-)

      Usuń