10/22/2019

10/22/2019

Tradycyjna szarlotka na kruchym cieście


Za oknem piękna, polska, złota jesień, a nic tak dobrze nie komponuje się z październikowym słońcem jak kruche ciasto wypełnione po brzegi jabłkami i cynamonem. I tak oto przed Wami tradycyjna szarlotka :-)

Składniki:
Ciasto:

  • 220 g mąki krupczatki
  • 50 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 70 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
  • 1-1 1/2  kg jabłek
  • około 100 g cukru (w zależności od słodkości jabłek) 
  • 1-2 łyżeczki cynamonu

Wykonanie:
Ze składników na ciasto zagniatamy energicznie kruche ciasto. Dzielimy na dwie części, jedną chłodzimy w lodówce przez około 2 godziny, a drugą na taki sam czas wkładamy do zamrażalnika.
Jabłka obieramy, kroimy w kostkę. Dodajemy do nich cukier i cynamon. Podsmażamy w garnku przez około 20 minut, aby nieco się rozpadły.
Schłodzone w lodówce ciasto wałkujemy, wykładamy nim blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Robimy nakłucia widelcem w kilku miejscach, wykładamy masę z jabłek. Na wierzch ścieramy na tarce ciasto z zamrażarki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy około 45 minut. Po upieczeniu można dodatkowo posypać wierzch ciasta cukrem pudrem. 


 

2 komentarze:

  1. Za to właśnie uwielbiam jesień, za jabłecznik, za karmelizowane gruszki, za pieczone owsianki z jabłkami :) Mniam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, same pyszności, które jesienią sprawdzają się idealnie! :-)

      Usuń