Dziś propozycja obiadowa, która wymaga trochę zachodu (nie tyle umiejętności, co czasu), ale uwierzcie, jest tego warta! To wersja wegetariańska, ale jestem przekonana, że posmakuje nawet zagorzałym mięsożercom. Spróbujcie!
Składniki:
Chlebki naan:
- około 2 szklanki mąki
- około 1/2 szklanki ciepłej wody
- 3 g suchych drożdży
- po 1/2 łyżeczki soli i cukru
- 2 łyżki oliwy
- 1 cebula
- 250 g czarnej fasoli
- 1 czerwona papryka
- kilka pieczarek
- 300 ml passaty pomidorowej
- 1 papryczka chilli (lub jej część)
- sól, pieprz
- 2 łyżki oleju
- 2-3 jajka
- szczypiorek
- ser feta
- około 100 g ugotowanej ciecierzycy
- 2 łyżki oliwy
- po 1 łyżeczce papryki w proszku słodkiej i ostrej oraz kurkumy
- sól, pieprz
- około 200 g kremowego serka
- 2 ząbki czosnku
Wykonanie:
Ze składników na chlebki naan zagnieść ciasto, wyrobić i odstawić do wyrośnięcia.
Czarna fasolę ugotować do miękkości (około 45 minut). Cebulę posiekać, zeszklić na oleju, następnie dodać pokrojona paprykę i pieczarki oraz posiekaną chilli, podsmażyć 5 minut, następnie dodać ugotowaną fasolę, wlać passatę. Doprawić solą i ewentualnie pieprzem. Gotować na małym ogniu około 20 minut, aż sos nieco się zredukuje.
Ugotowaną ciecierzycę wsypać do naczynia żaroodpornego, dodać oliwę, przyprawy i wymieszać. Piec w temp. 200C przez około 15 minut.
Serek wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, można opcjonalnie dodać trochę soku z cytryny.
Usmażyć jajka sadzone.
Z wyrośniętego ciasta odrywać kawałki, wałkować je na cienkie placki, a następnie smażyć na suchej patelni po około 2 minuty z każdej strony.
Po zdjęciu z patelni posmarować czosnkowym serkiem, wyłożyć 2-3 łyżki sosu z fasolą, usmażone jajko oraz upieczoną ciecierzycę, całość posypać pokruszonym serem feta i posiekanym szczypiorkiem. Podawać na ciepło.
Jestem wegetarianinką dlatego świetny przepis dla mnie.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, mam nadzieję, że znajdziesz tu więcej inspiracji dla siebie :-)
Usuń