10/17/2019

10/17/2019

Sałata z jarmużem, burakiem, marchewką, zielonym groszkiem i polędwicą wieprzową


Uwielbiam obiady w formie sałatek. Zazwyczaj składają się one z trzech elementów: porządnej porcji warzyw jako baza, do tego mięso, jajko lub ser, oraz dodatek skrobiowy - ryż, kasza, grzanka pieczywa. Miliony możliwości! Dziś opcja, którą pokochają mięsożercy - ze smażoną polędwiczką.

Składniki:

  • około 400 g polędwiczki wieprzowej
  • 2-3 ugotowane marchewki
  • 1 upieczony burak
  • 1/2 szklanki ugotowanego zielonego groszku
  • około 200 g jarmużu
  • ocet balsamiczny
  • marynata do mięsa: 4 łyżki sosu sojowego, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżka octu ryżowego lub soku z cytryny, pieprz, 2 łyżki oliwy

Wykonanie:
Składniki na marynatę mieszamy, nacieramy nią mięso, przekładamy na nagrzaną patelnię i smażymy, co jakiś czas obracając na inną stronę, przez około 10 minut. Następnie zdejmujemy na deskę, czekamy 5 minut, kroimy w plastry. Plastry ponownie dodajemy na patelnię, smażymy jeszcze około 5 minut potrząsając patelnią. Ponownie przekładamy  na deskę.
Na patelnię z pozostałościami po smażeniu mięsa dodajemy jarmuż, smażymy 4-5 minut, wykładamy go na talerz. Następnie na patelnię dodajemy pokrojoną w słupki marchewkę oraz buraka pokrojonego w półplasterki, smażymy 3-4 minuty, wykładamy na jarmuż. Posypujemy groszkiem, na wierzch wykładamy polędwiczkę. Całość skrapiamy octem balsamicznym.


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza