Dziś mała podróż kulinarna w kierunku Azji. Przed Wami popularny street food - pad thai, czyli smażony makarony ryżowy z warzywami, najczęściej podaje się go z krewetkami, kurczakiem lub tofu, ale ja mam dla Was nieco odmienną wersję z porządną porcja łososia.
Składniki:
- 200 g makaronu ryżowego wstążki
- około 200 g filetu z łososia
- garść orzeszków ziemnych
- 1 jajko
- 1 dymka
- około 100 g ugotowanej na parze zielonej fasolki szparagowej (lub np. groszku cukrowego, borkuła itp.)
- 2 łyżki pasty tamaryndowej
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1 papryczka chilli
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka miodu
- pieprz
Wykonanie:
Makaron zalewamy zimną wodą, moczymy około 15 minut, a następnie odcedzamy.
Sos sojowy mieszamy z miodem i pieprzem, smarujemy nim filet z łososia, a następnie smażymy go na patelni lub pieczemy w piekarniku.
Pastę tamaryndową, sos rybny, cukier trzcinowy mieszamy. Na patelni/woku rozgrzewamy łyżkę oleju sezamowego, dodajemy posiekaną chilli, makarony ryżowy, wbijamy jajko oraz mieszankę z pastą tamaryndową. Smażymy około 5 minut. Na koniec wrzucamy fasolkę, oraz posiekaną dymkę. Wykładamy na talerz. Na wierzchu kładziemy filet z łososia. Posypujemy posiekanymi orzeszkami ziemnymi. Można podać z cząstką limonki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz