5/09/2020

5/09/2020

Chleb na drożdżach z semoliną i suszonymi pomidorami


Sobota to idealny dzień na wypiek (przygotowanie) domowego chleba. Dziś mam dla Was prosty przepis na chleb z drożdżami. Jeśli macie niewielki zapas drożdży w lodówce, a do tego znajdzie się u Was kilka suszonych pomidorów, poświęćcie dziś pół godzinki na przygotowanie ciasta, a jutro rano będziecie się cieszyć chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem domowego pieczywa.

Składniki:
⦁    250 g mąki pszennej typ 00
⦁    250 g semoliny (jeśli nie macie semoliny możecie użyć tylko mąki 00, lub uniwersalnej typ 550)
⦁    około 350 ml ciepłej wody
⦁    10 g drożdży
⦁    suszone pomidory pokrojone na drobne kawałki (ilość wg uznania)
⦁    1 czubata łyżeczka soli



Wykonanie:
Drożdże mieszamy z ciepłą wodą. Wszystkie składniki wkładamy do misy miksera planetarnego i wyrabiamy na najniższych obrotach około 10-12 minut. Jeśli nie macie robota, możecie także wyrobić ciasto ręcznie przez około 15-20 minut.
Wyrobione ciasto przykrywamy folią, odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut w temp. pokojowej. Po tym czasie jeden raz składamy w misce. Ponownie przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na noc (na około  8-10 godzin).
Rano rozciągamy ciasto na blacie, składamy, formujemy bochenek. Układamy w garnku żeliwnym (z papierem do pieczenia). Odstawiamy do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość (około 40 minut).
Przykrywamy gorącą pokrywką, pieczemy w temp. 230C przez 20 minut z pokrywką, 20-25 bez pokrywki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz