Nowy tydzień rozpoczynam bardzo przyjemnym przepisem na małe, wiosenne słodkości. Kruche babeczki z kremem budyniowym. Wymagają nieco więcej czasu na przygotowanie, zwłaszcza jeśli zrobicie je w tak małych foremkach jak ja, ale czyż w takiej wersji nie są urocze? Polecam Wam bardzo, cieszą zarówno oczy jak i podniebienie.
Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki krupczatki
- 200 g schłodzonego masła, pokrojonego w kostkę
- 150 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 350 ml mleka
budyń o smaku waniliowym lub śmietankowym
200 g serka mascarpone
2-3 łyżki cukru pudru
opcjonalnie: kilka kropel pasty waniliowej
Wykonanie:
Ze składników na ciasto zagniatamy energicznie kruche ciasto. Owijamy je w folię spożywczą, odkładamy do lodówki na 30 minut. Następnie cienko wałkujemy, wykładamy nim foremki do babeczek. Nakłuwamy ciasto widelcem w w każdej babeczce. Ponownie wstawiamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie wstawiamy bezpośrednio do piekarnika rozgrzanego do 180C, pieczemy około 20 minut (na złoty kolor). Studzimy.
Budyń gotujemy na mleku. Studzimy. Serek mascarpone mieszamy z cukrem pudrem. Następnie dodajemy po łyżce ostudzony budyń. Opcjonalnie możemy dodać kilka kropel pasty waniliowej. Przekładamy krem do rękawa cukierniczego, wyciskamy do ostudzonych koszyczków z ciasta kruchego. Dodatkowo babeczki można udekorować np. sezonowymi owocami, bakaliami itp.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz