Wiosenna aura sprzyja lekkim, owocowym deserom. Co prawda sezon na owoce takie jak borówki dopiero przed nami, ale ja powoli już się na niego przygotowuję i opróżniam zamrażarkę z ostatnich mrożonych owoców, aby zrobić miejsce na nowe. I tak powstają lekkie desery na bazie jogurtu, idealne jako słodka przekąska, lub śniadanie.
Składniki:
- 300 ml jogurtu naturalnego
- 4 łyżki nasion chia
- domowa granola
- orkisz ekspandowany
- borówki (u mnie mrożone)
- miód
Wykonanie:
Około 1/3 porcji jogurtu mieszamy z nasionami chia, odstawiamy do nąpęcznienia na około 20 minut. Pozostały jogurt wlewamy do miseczek, nakładamy puddding z chia, borówki, posypujemy granolą i orkiszem. Dodajemy miód według uznania.
Świetnym dodatkiem do takiego deseru jest masło orzechowe. Ma wiele cennych właściwości odżywczych, a przy okazji podkręci smak deseru.
OdpowiedzUsuńSuper pomysł, następnym razem na pewno wypróbuję :-)
Usuń