10/04/2019

10/04/2019

Grzanki z kozim serkiem, figami, orzechami i parmezanem



Dzień dobry! Witam się z Wami szybkim, prostym i bardzo pysznym pomysłem na jesienną przekąskę. Na piątkowy wieczór z przyjaciółmi sprawdzi się doskonale :-) 


Składniki:

  • kilka kromek ulubionego pieczywa (bagietki lub chleba, ja np. bardzo lubię chleb w stylu włoskim - z listkującego się ciasta)
  • serek kozi do smarowania
  • Parmezan
  • orzechy włoskie
  • świeże figi
  • miód

Wykonanie:
Kromki pieczywa podpiekamy w piekarniku (temp. 200, czas około 5 minut) lub "smażymy" na suchej patelni, z dwóch stron, po około 2 minuty.
Smarujemy kozim serkiem, na wierzchu kładziemy cząstki fig, posypujemy obficie orzechami, startym parmezanem, a tuż przed podaniem polewamy miodem. 


2 komentarze:

  1. Wspaniałe zdjęcia! Uwielbiam figi, są tak uniwersalne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję :-) tak, figi są super dodatkiem - warto je wykorzystywać w jesiennym okresie ;-)

      Usuń