Dzień dobry! Witam się z Wami szybkim, prostym i bardzo pysznym pomysłem na jesienną przekąskę. Na piątkowy wieczór z przyjaciółmi sprawdzi się doskonale :-)
Składniki:
- kilka kromek ulubionego pieczywa (bagietki lub chleba, ja np. bardzo lubię chleb w stylu włoskim - z listkującego się ciasta)
- serek kozi do smarowania
- Parmezan
- orzechy włoskie
- świeże figi
- miód
Wykonanie:
Kromki pieczywa podpiekamy w piekarniku (temp. 200, czas około 5 minut) lub "smażymy" na suchej patelni, z dwóch stron, po około 2 minuty.
Smarujemy kozim serkiem, na wierzchu kładziemy cząstki fig, posypujemy obficie orzechami, startym parmezanem, a tuż przed podaniem polewamy miodem.
Wspaniałe zdjęcia! Uwielbiam figi, są tak uniwersalne :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :-) tak, figi są super dodatkiem - warto je wykorzystywać w jesiennym okresie ;-)
Usuń