10/01/2019

10/01/2019

Czekoladowe muffinki z kremem karmelowym i jeżykami od Goplany



Witajcie! Jesienna aura nastraja na domowe wypieki, zwłaszcza wypieki z czekoladą! Razem z marką Goplana przygotowałam dla Was przepis na cudowne, obłędnie czekoladowe muffinki z nadzieniem z cukierków Toffino, kremem karmelowym i Jeżykami. Ale to nie koniec niespodzianek od Goplany. Marka ma dla Was konkurs Let’s Bake! w którym do wygrania są bardzo atrakcyjne nagrody (co tydzień mikser planetarny SMEG, a trzy razy w tygodniu voucher do sklepu DUKA o wartości 500zł).
Wystarczy przygotować przepis z użyciem produktów marki Goplana, sfotografować i przesłać zgłoszenie przez formularz, który znajduje się na stronie: www.goplana.pl/konkurs. Konkurs trwa do 7 października, także nie zwlekajcie, bo to już ostatnia szansa na wygraną :-) Powodzenia!


Składniki:
Muffinki:

  • 150 g masła
  • 120 g cukru
  • 320 g mąki
  • 2 jajka
  • 150 ml mleka
  • 100 g czekolady deserowej 60% Goplana
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • Około 12 sztuk cukierków Toffino Goplana
Krem:
  • 200 g serka mascarpone
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 4 łyżki masy kajmakowej
  • Opakowanie ciasteczek Jeżyki marki Goplana

Wykonanie:
Masło rozpuszczamy, studzimy. Czekoladę także rozpuszczamy (w kąpieli wodnej lub mikrofalówce) i studzimy.
Jajka wbijamy do miski, dodajemy do nich cukier, mieszamy rózgą kuchenną około 3 minuty. Następnie dodajemy mleko i rozpuszczone masło, mieszamy.
Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej kakao, proszek do pieczenia, sodę i wszystko dobrze mieszamy.
Do suchych składników wlewamy mieszankę składników mokrych oraz rozpuszczoną czekoladę. Wszystko delikatnie mieszamy łopatką. Nie mieszamy zbyt długo, tylko do połączenia składników.
Masę przekładamy do papilotek do muffinek, w środek każdej wciskamy po jednym cukierku Toffino. Pieczemy w temp. 180C przez około 30 minut. Po upieczeniu studzimy.
Mascarpone mieszamy z kajmakiem. Kremówkę ubijamy, następnie delikatnie łączymy z mascarpone. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego, a następnie dekorujemy nim wierzch ostudzonych muffinek. W krem wciskamy przekrojone na pół ciasteczka Jeżyki. 



Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza