9/26/2019

9/26/2019

Placuszki na kefirze z pieczonymi śliwkami i migdałami


Coraz bliżej weekend, więc mam dla Was jesienną propozycję śniadaniową - na późny, niedzielny poranek sprawdzi się idealnie ;-) 

Składniki:
  • 300 ml kefiru
  • 1 jajko
  • około 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka ksylitolu (lub cukru/miodu)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 500 g śliwek
  • 2 łyżki miodu
  • jogurt naturalny
  • migdały w płatkach
  • olej do smażenia

Wykonanie:
Śliwki kroimy na pół, usuwamy pestki, układamy w brytfance. Polewamy miodem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200C i pieczemy około 20 minut. Pod koniec pieczenia możemy dodać migdały w płatkach.
Kefir wlewamy do miski, wbijamy jajko, mieszamy trzepaczką. Następnie przesiewamy mąkę, dodajemy ksylitol i sodę, mieszamy do połączenia składników. Odstawiamy na 10 minut, a następnie, na niewielkiej ilości oleju smażymy placuszki, z dwóch stron na złoty kolor. Podajemy z jogurtem i upieczonymi śliwkami. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz