Coraz bliżej weekend, więc mam dla Was jesienną propozycję śniadaniową - na późny, niedzielny poranek sprawdzi się idealnie ;-)
Składniki:
- 300 ml kefiru
- 1 jajko
- około 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka ksylitolu (lub cukru/miodu)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 500 g śliwek
- 2 łyżki miodu
- jogurt naturalny
- migdały w płatkach
- olej do smażenia
Wykonanie:
Śliwki kroimy na pół, usuwamy pestki, układamy w brytfance. Polewamy miodem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200C i pieczemy około 20 minut. Pod koniec pieczenia możemy dodać migdały w płatkach.
Kefir wlewamy do miski, wbijamy jajko, mieszamy trzepaczką. Następnie przesiewamy mąkę, dodajemy ksylitol i sodę, mieszamy do połączenia składników. Odstawiamy na 10 minut, a następnie, na niewielkiej ilości oleju smażymy placuszki, z dwóch stron na złoty kolor. Podajemy z jogurtem i upieczonymi śliwkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz