12/04/2018

12/04/2018

Pavlova z mango





Dzień dobry! Mamy grudzień, okres przedświątecznych zakupów, myślę, że bardzo dobrze się składa, bo chciałabym Was dziś zapoznać z nową linią produktów marki Vintage Cuisine. Jak wiecie od dłuższego czasu mam przyjemność korzystać klimatycznych urządzeń w stylu retro tej marki. Właśnie poszerzył się asortyment i w sklepie online możecie już dostać nowe cuda: maszynkę do mielenia mięsa, mega designerskie radio, wagę oraz coś, obok czego chyba żadna gospodyni domowa nie będzie potrafiła przejść z obojętną miną: mikser planetarny! Mikser jest w przepiękny, retro design robi naprawdę świetną robotę, a jego cena.... Sprawdźcie sami! :-) Przetestowałam mikser. W dzisiejszym wpisie mamy przepis na bezę, więc tutaj ciężko mówić o wyzwaniu dla miksera, bo z ubiciem białek chyba każdy powinien sobie poradzić, ale oprócz bezy wyrabiałam w nim także ciasto na oponki serowe oraz zwykłe drożdżowe i sprzęt nie miał żadnych problemów z ich wyrobieniem.
Tak więc podrzucam przepis na Pavlovą, a Wy wpadnijcie na stronę sklepu Vintage Cuisine, może znajdziecie coś dla siebie ;-)







Składniki:
  • 5 białek
  • 250 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 250 g serka mascarpone
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 dojrzałe mango
  • mięta do dekoracji

Wykonanie:
Białka wlewamy do misy miksera, ubijamy. Gdy powstanie biała, puszysta piana zaczynamy stopniowo, po łyżeczce dodawać do niej cukier, cały czas ubijając pianę. Postępujemy tak do momentu, w którym skończy nam się cukier (u mnie trwało to jakieś 10-15 minut). Na koniec do piany dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz sok z cytryny. Miksujemy jeszcze 3-4 minuty.
Na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę wykładamy pianę i formujemy z niej kształt koła. Boki podnosimy łopatką do góry. Bezę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 120C i pieczemy 30 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 90C i suszymy bezę 4 godziny. Po wyjęciu z piekarnika studzimy ją.
Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem, łączymy z mascarpone. Wykładamy na bezę, na wierzchu układamy mango pokrojone w paski. Dekorujemy listkami mięty.













2 komentarze: