12/06/2018

12/06/2018

Precle z sezamem




Zbliża się weekend, czas pomyśleć o jakichś fajnych przekąskach :-) Dziś pomysł na domowe, drożdżowe precle z sezamem. Świetnie sprawdzą się jako samodzielna przekąska, ale także jako podstawa kanapek czy innych przekąsek.

Składniki:

  • 600 g mąki
  • 200 ml ciepłej wody
  • 50 g masła
  • 7 g suchych drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 5 łyżeczek sody
  • żółtko + 2 łyżki mleka do posmarowania
  • sezam lub mak do posypania

Wykonanie:
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy drożdże, mieszamy. Następnie dodajemy wszystkie (poza masłem) pozostałe składniki i zarabiamy ciasto. Masło rozpuszczamy. Na koniec dodajemy je do miski z ciastem i wyrabiamy je aż stanie się gładkie i elastyczne. Wówczas przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę (aż podwoi swoją objętość).
W garnku gotujemy około 2 litry wody, dodajemy do niej sodę.
Z wyrośniętego ciasta formujemy precle (tutaj przykładowa instrukcja, jak formować precle).  Każdy z nich, osobno wrzucamy do wrzącej wody z sodą i gotujemy 30 sekund, po czym wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej. Wykładamy je blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy żółtkiem rozmąconym z mlekiem, posypujemy sezamem lub makiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230C i pieczemy około 10-15 minut (na złoty kolor).


2 komentarze: