Zbliża się weekend, czas pomyśleć o jakichś fajnych przekąskach :-) Dziś pomysł na domowe, drożdżowe precle z sezamem. Świetnie sprawdzą się jako samodzielna przekąska, ale także jako podstawa kanapek czy innych przekąsek.
Składniki:
- 600 g mąki
- 200 ml ciepłej wody
- 50 g masła
- 7 g suchych drożdży
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżka cukru
- 5 łyżeczek sody
- żółtko + 2 łyżki mleka do posmarowania
- sezam lub mak do posypania
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy drożdże, mieszamy. Następnie dodajemy wszystkie (poza masłem) pozostałe składniki i zarabiamy ciasto. Masło rozpuszczamy. Na koniec dodajemy je do miski z ciastem i wyrabiamy je aż stanie się gładkie i elastyczne. Wówczas przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę (aż podwoi swoją objętość).
W garnku gotujemy około 2 litry wody, dodajemy do niej sodę.
Z wyrośniętego ciasta formujemy precle (tutaj przykładowa instrukcja, jak formować precle). Każdy z nich, osobno wrzucamy do wrzącej wody z sodą i gotujemy 30 sekund, po czym wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej. Wykładamy je blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy żółtkiem rozmąconym z mlekiem, posypujemy sezamem lub makiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230C i pieczemy około 10-15 minut (na złoty kolor).
Wygląda interesująco! Trzeba przetestować :D
OdpowiedzUsuńZachęcam ;-) Pozdrowienia!
UsuńMoje dzieciaki uwielbiają precle :) chętnie im zrobię w takiej wersji bo wyglądają pysznie ;)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę i życzę smacznego :-)
Usuń