Witajcie! Zbliża się okres świątecznych wypieków. Wchodząc powoli w klimat maku, sernika, czekolady i cynamonu na początek podrzucam Wam przepis na czekoladowe muffiny. Tutaj występują w wersji "soute", ale na świąteczny stół możecie je przygotować np. z bezą włoską, jak tutaj: PRZEPIS NA MUFFIINY Z BEZĄ WŁOSKĄ, lub zrobić im inną świąteczną dekorację, która już w najbliższych dniach pojawi się na blogu - zaglądajcie, na pewno Wam się spodoba :-)
Składniki:
- 100 g masła
- 200 g czekolady deserowej
- 200 g mąki pszennej
- 130 ml mleka
- 80 g cukru
- 2 łyżki kakao
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
Wykonanie:
Do jednej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao, dodajemy cukier i mieszamy.
Do drugiej miski wbijamy jajka, miksujemy je mikserem 2 minuty. Następnie dolewamy do niech mleko i roztopione masło. Wszystko mieszamy za pomocą rózgi.
Do sypkich składników powoli wlewamy masę jajeczną, mieszamy za pomocą rózgi kuchennej do połączenia składników i powstania gładkiej, lejącej masy. Wówczas do masy wsypujemy posiekaną czekoladę, mieszamy łyżką. Ciasto wylewamy do papilotek ułożonych w foremce do muffin (około 10 sztuk). Pieczemy w temp. 180C przez około 30 minut.
Muffiny wyglądają wręcz obłędnie! Czy można bez problemu do środka wrzucić odrobinę konfitury wiśniowej?
OdpowiedzUsuńDziękuję! :-) super pomysł z konfiturą - tez następnym razem dorzucę :-)
Usuń