11/06/2018
Sałatka z makaronem ryżowym i arbuzem
Co prawda mamy listopad i w kuchni od dawna królują iście jesienne składniki: cynamon, czekolada, orzechy i dynia... Do łask wracają także ciepłe, aromatyczne, zawiesiste zupy. Ale zanim już na dobre wejdziemy w tę głęboko jesienną aurę oraz pierwsze bożonarodzeniowe akcenty, mam dla Was małe, pyszne przypomnienie smaków lata. Orzeźwiająca, lekka i pyszna sałatka z makaronem ryżowym i arbuzem.
Składniki:
⦁ 200 g makaronu ryżowego
⦁ około 300 g arbuza bez skóry
⦁ dwie garści rukoli
⦁ około 1/2 szklanki grzanek czosnkowych
⦁ sok z 1/2 limonki
⦁ 1 łyżka miodu
⦁ 1 łyżeczka musztardy
⦁ 2 łyżki oliwy
⦁ po pół łyżeczki bazylii i oregano suszonych
⦁ kilka świeżych listków mięty
Wykonanie:
Makaron ryżowy wkładamy do garnka, zalewamy wrzącą wodą, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na około 10 minut. Po tym czasie odcedzamy go. Arbuza kroimy na mniejsze, nieregularne kawałki. Sok z limonki, miód, oliwę, oraz zioła mieszamy ze sobą.
Odcedzony makaron wkładamy do miski, dodajemy rukolę, kawałki arbuza, dodajemy dressing i wszystko mieszamy. Wykładamy na talerz, posypujemy grzankami czosnkowymi, posypujemy posiekanymi listkami mięty.
*przepis powstał na zlecenie marki MAMUT S.A.
AUTOR:
Picante Jalapeno
Wygląda naprawdę rewelacyjnie :D
OdpowiedzUsuńDzięki bardzo! :-)
UsuńZimą warto postawić na składniki, które rozgrzewają i poprawiają nastrój. Ale czy coś może poprawić go bardziej niż wspomnienie lata? :) Jesteśmy zdecydowanie na tak! Świetny pomysł na sałatkę!
OdpowiedzUsuń