10/18/2018
ŻÓŁTE CURRY Z ZIELONĄ FASOLKĄ SZPARAGOWĄ
Lubicie kuchnię indyjską? My bardzo! Myślę, że właśnie jesienną i zimową porą, sprawdzi się najlepiej. Jest syta, pożywna i rozgrzewająca - w sam raz na obiad po jesiennym, chłodnym spacerze ;-)
Składniki:
⦁ 250 g piersi z kurczaka
⦁ 200 g zielonej fasolki szparagowej
⦁ 1 puszka mleka kokosowego
⦁ 200 g ryżu białego
⦁ 1 cebula
⦁ 3 łyżeczki curry
⦁ 2 łyżeczki kurkumy
⦁ 3 liście kafiru
⦁ sok z limonki
⦁ kilka świeżych listków mięty
⦁ sól, pieprz
⦁ olej
⦁ opcjonalnie: placki pita, tortille do podania
Wykonanie:
Fasolkę szparagową gotujemy na parze. Pierś z kurczaka kroimy na kawałki. Cebulę drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, smażymy aż się zeszkli, a następnie dodajemy kurczaka. Podsmażamy około 4-5 minut. Wówczas na patelnię dodajemy sól, pieprz, curry, kurkumę, kafir i podsmażamy około 3 minuty. Następnie dodajemy mleko kokosowe, mieszamy i podgrzewamy do momentu zagotowania. Wsypujemy fasolkę szparagową i ponownie mieszamy, możemy doprawić sokiem z limonki. Podajemy z ugotowanym ryżem, wierzch posypujemy grzankami ziołowymi i posiekanymi listkami mięty.
AUTOR:
Picante Jalapeno
Wygląda zjawiskowo, aż ślinka cieknie :D
OdpowiedzUsuńDzięki wielkie, polecam wypróbować ;-)
Usuń