10/18/2018

10/18/2018

ŻÓŁTE CURRY Z ZIELONĄ FASOLKĄ SZPARAGOWĄ





Lubicie kuchnię indyjską? My bardzo! Myślę, że właśnie jesienną i zimową porą, sprawdzi się najlepiej. Jest syta, pożywna i rozgrzewająca - w sam raz na obiad po jesiennym, chłodnym spacerze ;-) 

 
Składniki:
⦁    250 g piersi z kurczaka
⦁    200 g zielonej fasolki szparagowej
⦁    1 puszka mleka kokosowego
⦁    200 g ryżu białego
⦁    1 cebula
⦁    3 łyżeczki curry
⦁    2 łyżeczki kurkumy
⦁    3 liście kafiru
⦁    sok z limonki
⦁    kilka świeżych listków mięty
⦁    sól, pieprz
⦁    olej
⦁    opcjonalnie: placki pita, tortille do podania

Wykonanie:
Fasolkę szparagową gotujemy na parze. Pierś z kurczaka kroimy na kawałki. Cebulę drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, smażymy aż się zeszkli, a następnie dodajemy kurczaka. Podsmażamy około 4-5 minut. Wówczas na patelnię dodajemy sól, pieprz, curry, kurkumę, kafir i podsmażamy około 3 minuty. Następnie dodajemy mleko kokosowe, mieszamy i podgrzewamy do momentu zagotowania. Wsypujemy fasolkę szparagową i ponownie mieszamy, możemy doprawić sokiem z limonki. Podajemy z ugotowanym ryżem, wierzch posypujemy grzankami ziołowymi i posiekanymi listkami mięty.



2 komentarze: