10/10/2018

10/10/2018

Galette z nektarynkami


Jesień to czas jabłek, cynamonu i śliwek, ale też nektarynek i brzoskwiń. Rustykalne galette to chyba jeden z najtrafniejszych wyborów jeśli chodzi o wykorzystanie tych owoców. A poniżej przepis:


Składniki:
⦁    2 szklanki mąki pszennej
⦁    180 g schłodzonego masła
⦁    3 łyżki cukru pudru
⦁    1 jajko
⦁    1 łyżeczka proszku do pieczenia
⦁    5-6 nektarynek
⦁    3 łyżki brązowego cukru

⦁    2 łyżeczki cynamonu

Wykonanie:
Na blat przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier puder, dodajemy masło, wbijamy jajko i zagniatamy ciasto. Owijamy je w folię i wstawiamy do lodówki na około 30 minut, aby się schłodziło.
Nektarynki kroimy na cząstki, dodajemy do nich cukier brązowy oraz cynamon. Mieszamy.


Schłodzone ciasto wałkujemy. Na środek wykładamy pokrojone owoce, zwijamy brzegi ciasta do środka tworząc charakterystyczną formę galette. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190C i zapiekamy około 25 minut. Około 10 minut przed upieczeniem galette wyjmujemy z piekarnika, posypujemy kruszonką z sucharków, ponownie wstawiamy do piekarnika i zapiekamy. 





*przepis powstał na zlecenie marki Mamut S.A.

3 komentarze:

  1. Uwielbiam takie ciasta z dużą ilością owoców

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też! To są moje ulubione tak naprawdę :D

      Usuń
    2. Oj my także :-) Jesienią i latem, kiedy owoców jest tak dużo warto je "upychać" w ciastach ;-)

      Usuń