10/03/2018
Domowa, ekstremalnie chrupiąca granola migdałowa
Granola to rewelacyjny sposób na to, by dobrze zacząć dzień. Wystarczy przygotować ją sobie kilka dni wcześniej, a rankiem dodać do niej jogurt i ulubione sezonowe owoce - szybko i pysznie. Dzisiejsza propozycja to na maksa chrupiąca wersja migdałowa. Dodatek pszennych grzanek zapewnia dodatkowe "chrupiące doznania", którym na pewno się nie oprzecie :-)
Składniki:
⦁ 1 szklanka płatków owsianych rozdrobnionych
⦁ 1 szklanka grzanek pszennych
⦁ 2 czubate łyżki płatków jaglanych
⦁ około 1/2 szklanki posiekanych migdałów
⦁ 3 łyżki oleju kokosowego
⦁ 1 łyżka miodu
⦁ jogurt naturalny i owoce do podania
Wykonanie:
Do miski wsypujemy obydwa rodzaje płatków, grzanki, dodajemy miód i olej kokosowy i wszystko mieszamy tak, aby miód i olej "oblepiły" suche składniki.
Masę wysypujemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i rozsuwamy na jej powierzchni.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190C i zapiekamy około 10 minut (w trakcie pieczenia około 2 razy należy otworzyć piekarnik i przemieszać granolę).
Do miseczek nalewamy jogurt naturalny, wykładamy granolę i ulubione owoce.
*przepis powstał na zlecenie marki Mamut S.A.
AUTOR:
Picante Jalapeno
takie domowe są najlepsze :) wygląda smakowicie. Uwielbiam takie śniadania :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się - domowe najlepsze ;-) A granola czy to na śniadanie czy na deser zawsze jest dobrym pomysłem :-) Pozdrawiamy!
Usuń