10/03/2018

10/03/2018

Domowa, ekstremalnie chrupiąca granola migdałowa



Granola to rewelacyjny sposób na to, by dobrze zacząć dzień. Wystarczy przygotować ją sobie kilka dni wcześniej, a rankiem dodać do niej jogurt i ulubione sezonowe owoce -  szybko i pysznie. Dzisiejsza propozycja to na maksa chrupiąca wersja migdałowa. Dodatek pszennych grzanek zapewnia dodatkowe "chrupiące doznania", którym na pewno się nie oprzecie :-)


Składniki:

⦁    1 szklanka płatków owsianych rozdrobnionych
⦁    1 szklanka grzanek pszennych
⦁    2 czubate łyżki płatków jaglanych
⦁    około 1/2 szklanki posiekanych migdałów
⦁    3 łyżki oleju kokosowego
⦁    1 łyżka miodu
⦁    jogurt naturalny i owoce do podania


 

Wykonanie:
Do miski wsypujemy obydwa rodzaje płatków, grzanki, dodajemy miód i olej kokosowy i wszystko mieszamy tak, aby miód i olej "oblepiły" suche składniki.
Masę wysypujemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i rozsuwamy na jej powierzchni.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190C i zapiekamy około 10 minut (w trakcie pieczenia około 2 razy należy otworzyć piekarnik i przemieszać granolę).
Do miseczek nalewamy jogurt naturalny, wykładamy granolę i ulubione owoce.





*przepis powstał na zlecenie marki Mamut S.A.

2 komentarze:

  1. takie domowe są najlepsze :) wygląda smakowicie. Uwielbiam takie śniadania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się - domowe najlepsze ;-) A granola czy to na śniadanie czy na deser zawsze jest dobrym pomysłem :-) Pozdrawiamy!

      Usuń