Zaczynamy nowy tydzień taką pożywną owsianką. Mimo, że już niedługo upragniona wiosna, ta wersja jest jeszcze w dość zimowej odsłonie - tak, czy tak - polecamy ;-)
Składniki (na 2 porcje)
- 2 1/2 szklanki mleka
- 3 łyżki płatków owsianych błyskawicznych
- 2 łyżki płatków orkiszowych
- 2 łyżki płatków jaglanych
- 1 łyżka cukru muscovado (lub trzcinowego)
- 2 łyżki masła
- 2-3 gruszki
- 1 łyżeczka cynamonu
- dowolne orzechy, np. laskowe, migdały
Wykonanie:
Do garnuszka wlewamy mleko, wsypujemy płatki i gotujemy na wolnym ogniu przez około 4-5 minut. Na koniec dodajemy cynamon, mieszamy.
Gruszki obieramy, przekrawamy na pół, a następnie usuwamy z nich gniazdo nasienne. Na patelni rozpuszczamy masło,układamy gruszki i posypujemy cukrem, podsmażamy z dwóch stron po około 3-4 minuty aż się skarmelizują.
Ugotowaną owsiankę wykładamy do miseczek. Na wierzch kładziemy karmelizowane gruszki, posypujemy posiekanymi orzechami.
Na śniadanie idealne :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńOj tak :-)
UsuńUwielbiam owsianki, ale bardziej preferuję jednak zapiekane. Jakoś tak bardziej mi podchodzą.
OdpowiedzUsuńW wolnej chwili zapraszam na swojego bloga kulinarnego: klik <3
Wstyd się przyznać - zapiekanej jeszcze nie jedliśmy ;-) Ale w najbliższym czasie to nadrobimy :-D dzięki za zaproszenie, na pewno wpadniemy :-)
Usuń