Od jakiegoś czasu,
ze względów zdrowotnych musieliśmy bardzo ograniczyć spożycie cukru w naszej diecie, więc eksperymentowaliśmy
z różnymi jego substytutami. Efektem tych działań jest właśnie dzisiejszy
przepis: pyszne rogaliki bez cukru, z nadzieniem z karobu i sezamu, tzw. pasty sezamowo-karobowej.
Składniki:
·
50 dag mąki orkiszowej tortowej
·
1 łyżka miodu
·
1 szklanka mleka migdałowego
·
7 dag suchych drożdży
·
1 jajko
·
2 łyżki masła (należy je roztopić)
·
szczypta soli
·
krem karobowo-sezamowy do nadziania rogalików
·
żółtko + łyżka mleka + płatki migdałów – na wierzch
rogalików
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy do miski, wsypujemy drożdże, mieszamy. Następnie dodajemy ciepłe mleko, miód, szczyptę soli i rozkłócone jajko. Wyrabiamy ciasto, na koniec dodajemy roztopione masło. Ponownie wyrabiamy, do momentu, aż zacznie nam „odchodzić” od miski. Posypujemy je mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
Wyrośnięte cisto dzielimy na około 3 części. Wałkujemy każdą na duży, okrągły placek. Smarujemy placek kremem karbowo-sezamowym, następnie kroimy placek na trójkżty, które zwijamy w rogaliki. Wierzch rogalików smarujemy żółtkiem rozkłóconym z mlekiem i posypujemy płatkami migdałów. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i zapiekamy około 15-20 minut.
Nadchodzi sobota! To znak, że warto będzie potestować :)
OdpowiedzUsuńHahaha, o tak, sobota to idealny dzień ;-)
UsuńWyglądają przepysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy i pozdrawiamy :-)
Usuń