3/09/2018

3/09/2018

Orkiszowe rogaliki drożdżowe bez cukru, z karobem





Od jakiegoś czasu, ze względów zdrowotnych musieliśmy bardzo ograniczyć spożycie cukru w naszej diecie, więc eksperymentowaliśmy z różnymi jego substytutami. Efektem tych działań jest właśnie dzisiejszy przepis: pyszne rogaliki bez cukru, z nadzieniem z karobu i sezamu, tzw. pasty sezamowo-karobowej.


Składniki:
·                     50 dag mąki orkiszowej tortowej
·                     1 łyżka miodu
·                     1 szklanka mleka migdałowego
·                     7 dag suchych drożdży
·                     1 jajko
·                     2 łyżki masła (należy je roztopić)
·                     szczypta soli
·                     krem karobowo-sezamowy do nadziania rogalików
·                     żółtko + łyżka mleka + płatki migdałów – na wierzch rogalików

Wykonanie:
Mąkę przesiewamy do miski, wsypujemy drożdże, mieszamy. Następnie dodajemy ciepłe mleko, miód, szczyptę soli i rozkłócone jajko. Wyrabiamy ciasto, na koniec dodajemy roztopione masło. Ponownie wyrabiamy, do momentu, aż zacznie nam „odchodzić” od miski. Posypujemy je mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
Wyrośnięte cisto dzielimy na około 3 części. Wałkujemy każdą na duży, okrągły placek. Smarujemy placek kremem karbowo-sezamowym, następnie kroimy placek na trójkżty, które zwijamy w rogaliki. Wierzch rogalików smarujemy żółtkiem rozkłóconym z mlekiem i posypujemy płatkami migdałów. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i zapiekamy około 15-20 minut.











4 komentarze: