Jeśli macie w domu kilka zapomnianych, poczerniałych bananów - nie wyrzucajcie ich! Mamy dla Was inspirację jak tchnąć w nie drugie życie ;-) Przepis ten jest oparty na przepisie na bananowe muffinki Nigeli Lawson.
Składniki:
- 3 bardzo dojrzałe banany
- 125 ml oleju roślinnego
- 2 jajka
- 250 g mąki
- 5 łyżek cukru
- 1/2 łyżeczki sody
- łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Banany rozgniatamy widelcem na w miarę jednolitą masę.
Do miski wlewamy olej, wbijamy jajka i miksujemy mikserem 2 minuty. Dodajemy cukier i ponownie miksujemy 1 minutę. Następnie dodajemy przesianą mąkę, sodę, proszek do pieczenia, mieszamy trzepaczką. Na koniec dodajemy mus bananowy, ponownie mieszamy. Ciasto przelewamy do foremek (my użyliśmy silikonowych foremek w kształcie trójkątów. Pieczemy 20 minut w 200C.
Super wyglądają, idealne na drugie śniadanie :) z pyszną kawą
OdpowiedzUsuńO tak, dobra kawa i taki chlebek to zestaw idealny ;-)
Usuń