3/01/2018

3/01/2018

"Buddha bowl" z mieszanką młodych listków Romantica




Witajcie! Dziś mamy dla Was bardzo zdrowy i kolorowy przepis na pyszną miseczkę wypełnioną po brzegi pysznościami. Ale najpierw chcielibyśmy Was zapoznać z naszym nowym odkryciem - mieszanką młodych listków Romantica marki Fit&Easy. Mieszanki sałat tej marki są Wam na pewno dobrze znane, są dostępne w praktycznie każdym sklepie, charakteryzują się wysoką jakością i bardzo szybkim przygotowaniem: są już umyte i gotowe do spożycia. Pochodzą z tradycyjnych upraw polowych i - co ważne -  w procesie ich mycia, cięcia i pakowania nie są stosowane konserwanty.
Ostatnio ukazała się mieszanka młodych listków Romantica: pierwsza na polskim rynku mieszanka tzw. baby leaf, w składzie której znajdują się młode listki botwinki (zielonej i czerwonej), młode listki rukoli i szpinaku.
Chrupiące, świeże listki idealnie sprawdzą się do różnego rodzaju sałatek, kasz czy jako dodatek do obiadu. Poza świetnym smakiem mieszanka młodych listków Romantica ma niesamowite walory wizualne (połączenie soczystej zieleni z ciemnym, głębokim odcieniem fioletu naprawdę oddziaływuje na zmysły, poza tym jest niezwykle fotogeniczna - co dla nas jest ogromnym atutem ;-) ). Zresztą przekonajcie się sami, podrzucamy Wam przepis na buddha bowl z mieszanką młodych listków Romantica:






Składniki (na 2 porcje):

⦁    300 g mięsa drobiowego (z indyka) mielonego
⦁    1 spory batat
⦁    1 jajko
⦁    około pół szklanki hummusu (np. z tego przepisu)
⦁    75 g mieszanki młodych listków Romantica
⦁    2 łyżeczki kurkumy
⦁    2 łyżeczki oregano
⦁    1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
⦁    sok z cytryny
⦁    1-2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju lnianego
⦁    sól, pieprz


Wykonanie:
Mięso wkładamy do miski, dodajemy do niego paprykę w proszku, kurkumę, sól i pieprz, wbijamy jajko i wyrabiamy masę rękami. Następnie formujemy z niej małe kuleczki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Batat szorujemy (nie obieramy ze skórki) i kroimy w dość cienkie półplasterki. Rozkładamy na blaszce tuż obok pulpecików z indyka. Doprawiamy solą i pieprzem.
Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190C i zapiekamy około 25 minut.
Mieszankę młodych listków Romantica wyjmujemy na duży talerz, skrapiamy sokiem z cytryny, oliwą i doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.
Do miski kolejno wykładamy: mieszankę młodych listków Romantica, obok pulpeciki z indyka, obok 1-2 łyżki hummusu oraz pieczone bataty.

 

2 komentarze:

  1. Super przepis :) idealny na przełamanie rutyny w kuchni :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń